Ann gnistret det lille ekstra

img_345.jpg
OK
02.01.2008 Egil Hofsli (tekst) Arne Nordtømme (foto)
Del på:

Ann gnistret det lille ekstra

TRONDHEIM: De gode prestasjonene var mange da nyttårskonserten ”Godt Musikkår 2008” fant sted i romjula.

 

Men Ann Hou Sæters fiolinprestasjon gnistret det litt ekstra av, og det ble belønnet med Det nasjonale drømmestipendet 2008.

 

Den tolv år gamle fiolinisten og kulturskoleeleven Ann Hou Sæter fra Trondheim spilte på hjemmebane i Olavshallen. Hun imponerte både publikum og stipendjury med sine strengekunster da hun spilte Bachs Dobbeltkonsert i d-moll 1.sats ”Vivace” sammen med Arve Tellefsen.

 

En svært overrasket og glad Hou Sæter kunne på slutten av konserten motta 50.000 stipendkroner, overrakt av kulturminister Trond Giske og Norsk Tippings konstituerte administrerende direktør; Axel Krogvig. Det er Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd som står bak utdelingen av Det nasjonale drømmestipendet.

 

600.000 seere

 

Den tolvte ”Godt Musikkår”-konserten ble tradisjonen tro tv-sendt første nyttårsdag. Seertallet ble 600.000, en pen søkning i forhold til året før. Og siden storparten av disse fulgte tv-sendingen helt ut er det grunn til å tro at de likte det de hørte og så. Og høydepunktene var da også mange. Fra de yngste aktørene som skåret sterkt på musikalsk sjarm til etablerte proffartister som viste sine kunster til fulle i krevende nummer med både dans og sang.

 

Norsk kulturskoleråd og NRK står sammen bak denne festkonserten. Barn og ungdom opplært i norske kulturskoler hadde denne gangen sentrale roller både som solister og ikke minst i orkesteret Norsk Ungdomssymfoniorkester som telte nesten 80 ungdommer fra alle kanter av kulturskolelandet.

 

Familieappell

 

”Godt Musikkår” er et program NRK ønsker skal ha appell til hele familien, og da er det jo på sin plass med noen over myndighetsalderen også. Derfor var kjente størrelser som fiolinist Arve Tellefsen og Åse Kleveland (allsangleder denne gangen) samt de prisbelønte sangerne Audun Iversen og Nina Margrete Gravrok også å finne på deltakerlista. Iversen vant Dronning Sonja Internasjonale Musikkonkurranse i 2007, mens Gravrok ble nummer tre. De to sang denne gangen duett for første gang.

 

En annen norsk storstjerne deltok i musikalnummeret ”God morgen”. Kåre Conradi sammmen med Drømmerollen-vinner Heidi Ruud Ellingsen fra Narvik og Jonas Digerud danset og sang seg gjennom et nummer fra musikalen ”Singin’ in the rain” som hadde premiere på Oslo Nye Teater i januar. Her kan vi avsløre for de som ikke var i salen, at trioen måtte svette seg gjennom det krevende nummeret to ganger på rappen, da Ruud Ellingsen fikk trøbbel med en plutselig løs mikrofon rett før nummeret var fullendt første gang. Troikaen viste stor profesjonalitet og feide gjennom nummeret på nytt etter noen kjappe åndedrag.

 

Bache både på og bak

 

Øystein Bache hadde fått fornyet tillit som programleder, og var i aksjon både på og bak scenen. Med poengtert humor i rett mengde var han med og bidro til trivsel både blant publikummere og aktører.

Torodd Wigum var nykommer som orkesterleder, og hadde et godt grep om oppgaven. 

 

På grunn av tidstrøbbel måtte NRK dessverre kutte ut ett innslag fra konserten. Mambo Compañeros, som også var med som backingband, fikk sitt eget nummer vraket. Ikke på grunn av kvalitet, for det svingte realt av deres nummer, men mer ut fra tanken om at det er tristere for en kulturskoleelever å bli droppet enn for betalte voksne utøvere.

 

Også det avslutnings- og allsangnummeret med Lars Lillo-Stenberg som solist måtte barberes noe i tid.

 

Fioliner, klarinetter, feler


Men først og fremst er de altså kulturskolelandets mange dyktige utøvere som spiller førstefiolin på en slik kveld. De spenner fra veldig unge til ganske voksne, og fins altså som både solister, orkester, kor og mindre ensembler. Fiolinisten Ann Hou Sæter er grundig nevnt allerede. Men publikum og seere fikk også oppleve en sjarmfull gruppe minifiolinister fra Trondheim kommunale musikk- og kulturskole. Cirka 30 klarinettister fra Trøndelag dannet klarinettkor og framførte ”Clarinet Escapade”. Barnekoret VIVA, Sandnes kulturskole og trondheimsorkesteret Tango bød på henholdsvis norsk bruremarsj og argentinsk tango.

 

Folkemusikk ble det også, ved Hemsing-søstrene og Jan Beitohaugen Granli fra Valdres. Og en dose pop, ved elleveårige Nora Foss Al-Jabri fra Gjøvik som gjorde popsvisken ”Stop” med fullt orkester i ryggen. Videre flamencorytmer med gitarist Råzzy Roussenov, trompetkonsert ved Erlend Aagaard-Nilsen og et stykk Grieg ved Årets Musiker i Ungdommens Musikkmesterskap; Ole Christian Haagenrud.

 

Norsk Ungdomssymfoniorkester fikk også vist hva det duger til uten solister da de gjorde ”Mambo” av Leonard Bernstein fra ”West Side Story”. Orkesteret framførte også ”Snøfluksefesten” på egen hånd, åpningsvignetten spesialskrevet av Helge Førde.