Gleder seg til Nobelkonsert

img_121.jpg
PUR GLEDE: De unge musikerne gleder seg stort til Nobelkonserten.
10.12.2010 Knut Utler (tekst og foto)
Del på:

Gleder seg til Nobelkonsert

OSLO: Gøy! Det er det det blir! Ordentlig gøy! Nervøs? Nei, ikke spesielt…

 

De svarer omtrent likt, de to solistene Ludvig Gudim (11) og Frida Siegrist Oliver (12). Lørdag kveld skal de to fronte Young Norwegian Strings under Nobelkonserten - og med ett seertall på godt over 100 millioner.

 

Det handler altså om et strykeorkester med 40 medlemmer i alderen 8-13 år. Fra 10 kommuner, og satt sammen i et samarbeid mellom Norsk kulturskoleråd og Barratt Due musikkinstitutt. De unge musikerne har bakgrunn fra de kommunale kulturskolene og fra Barratt Due musikkinstitutt.

Under selve konserten skal de fremføre første del av satsen "Rigaudon" fra "Holbergsuite" av Edvard Grieg. Dessuten skal de være med i avslutningsnummeret, Michael Jacksons "Man in The Mirror".

 

– Minne for livet

 

– Det blir nok et minne for livet, sier prosjektleder Lars Emil Johannessen, som likevel tror at det de kanskje vil huske best etterpå er øvingene med Sven Olav Lyngstad.

 

– For er det noe de elsker først og fremst, så er det å spille musikk, sier Lars Emil. Han har fulgt dem tett gjennom den første dagen med øvinger i Oslo Spektrum og i Store Studio i NRK. Han er imponert over det har hørt og sett.

 

– Barna fikk en bitteliten samling før de gikk rett på lydprøver og samspill med Kringkastingsorkesteret i Oslo Spektrum. Og hvordan det gikk? Som noen andre sa: Langt over det det var grunn til å forvente! Nesten ubegripelig.

 

– Men de har et utrolig kommunikasjonsnivå; måten de omgås på, hva de ser og hører. Og de er så tente på dette. Det finns ikke mangel på motivasjon og det er flott, synes Lars Emil.

 

Mesterfiolinist på besøk

 

At de også fikk uventet besøk under ettermiddagens øvingsøkt i Store Studio av Henning Kraggerud, som tok en time med orkesteret, så ut til å være en morsom og fin bonus.

 

– Jeg synes det var fint, sier Ludvig Gudim.

 

11-åringen fra Ås er en av to solister. Han har spilt i sju år, og går nå hos Sigyn Fossnes ved Barratt Due musikkinstitutt. Ludvig synes det var en ære å bli spurt om å være med på Nobel-konserten.

 

– Ja, det å bli valgt ut som solist i en så svær konsert er en ære, sier den unge fiolinisten. Men tenker han noe særlig på at de skal spille for så uhoverlig mange?

 

– Jo, selvfølgelig. Men det er ikke det viktigste med dette. Det er å spille bra, sier han. Og sånn sett er det kanskje også bra at han kjenner eller vet om minst 30 av de 40 som er med i orkesteret. Flere av dem har han også møtt på Sommersymfonien i Valdres.

 

Også bratsjisten Frida Siegrist Oliver synes det er en ære å bli tatt ut. Stavangerjenta fikk beskjed for fem uker siden, men forespørselen om å være solist kom senere.

 

Inntrykkene etter den første par dagene i Oslo Spektrum er at det er mange trapper der. Og så er alt mye større enn hun trodde. Men får hun tid til å grue seg?

 

Ambisiøse musikere

 

– Nei, egentlig ikke. Jeg gleder meg mer enn jeg gruer meg, smiler hun. Frida har også spilt i sju år, og spiller nå hos Soon-Mi Chung ved Barratt Due musikkinstitutt, og det betyr reiser til Oslo nesten hver helg.

 

– Jeg har gjort det nå i tre år, men jeg synes ikke det er noe slitsomt. Bare gøy, sier Frida.

Og gøy ser det også ut til at Sven Olav Lyngstad har det. Han leder orkesteret under prøvene.

 

– Ja, og så er det unikt å kunne samle mange av dem som er å regne som viderekomne i sine aldersgrupper, sier han.

 

Tett program

 

– Jeg hadde kanskje litt bange anelser foran de første prøvene torsdag, men var det ingen grunn til. Jeg ble skikkelig imponert da ungene gikk rett på prøvene med Kringkastingsorkesteret. De var så godt forberedt, og de to bærende solistene er også svært dyktige. Så her var det bare å nyte stunden.

 

Og at det kommer til å gå bra på lørdag er han ikke i tvil om.

 

- Nei, for all del!

 

Nå gjenstår masse øving både i dag og lørdag før selve konserten, men det blir også tid til en liten konsert i Nordeas hovedkvarter i formiddag.

Les flere nyheter!