Orkester smekkfullt av framtidige verdensstjerner

img_145.JPG
NYTT OPPDRAG: NBSO er klart for nytt, gjevt spilleoppdrag.
21.04.2010 Egil Hofsli (tekst og foto)
Del på:

Orkester smekkfullt av framtidige verdensstjerner

OSLO: Norge har i dag en oppsiktsvekkende stor andel av verdens fremste, unge fiolinister. Og bak disse er mange nye stortalent på vei mot stjernene.

 

16. - 25. april arrangeres den internasjonale fiolinistkonkurransen Menuhin Competition 2010 i Oslo. Dette er å regne som et junior-VM for fiolinister. 42 fiolinister fra hele verden er utplukket til finalespill etter en tøff kvalifiseringsrunde. Oppsiktsvekkende er det at hele fem norske fiolinister er kvalifisert.

 

Og bak disse gror det ikke mindre imponerende godt. Dette kommer til å bli dokumentert til fulle, når Norsk barnesymfoniorkester holder konsert i Operaen i Oslo kommende lørdag. Over 100 musikere er med i orkesteret som skal i aksjon. Med Dan Børge Akerø som konsertens konferansier.

 

116 musikere fra 39 kommuner

 

Det er Norsk kulturskoleråd - en av fem samarbeidspartnere på arrangementssiden i Menuhin Comptetition 2010 - som er ansvarlig for konsert i Operahuset lørdag 24. april. Orkesteret er et samarbeid mellom Norsk kulturskoleråd, De unges Orkesterforbund og Valdres Sommersymfoni.

 

Her deltar 116 av Norges ypperste unge musikere innen klassisk musikk deltar i det som kalles Norsk barnesymfoniorkester. Blant disse unge - som er i alderen 9 til 18 år - fins mange med talent store nok til å bli framtidige norske verdensstjerner på sine instrument.

 

De 116 musikerne kommer fra i alt 39 kommuner: Alta, Arendal, Asker, Bergen, Bærum, Drammen, Eid, Fredrikstad, Gausdal, Gjerdrum, Haugesund, Hemne, Kongsberg, Kristiansand, Kvam, Levanger, Lier, Lillehammer, Lørenskog, Mosjøen, Nedre Eiker, Nøtterøy, Oslo, Ringsaker, Risør, Rælingen, Sandnes, Sarpsborg, Sauda, Ski, Stavanger, Stord, Stordal, Trondheim, Tønsberg, Vestre Slidre, Øystre Slidre, Ålesund, Ås.

 

Verdifulle forbilder

 

Blant barnesymfoniorkesterets medlemmer fins nok mange som finner motivasjon i det faktum at fem norske fiolinister denne uka er med i den gjeve fiolinistkonkurransen som for første gang arrangeres i Norge.

 

De fem norske som er kvalifisert for Menuhin Competition 2010 er Sonoko Miriam Shimano Welde (13) fra Bergen, Ann Hou Sæter (14) fra Trondheim, Guro Kleven Hagen (15) fra Valdres, Miriam Helms Ålien (17) fra Alta og Christopher Andersen Tun (17) fra Oslo.

 

Fire av de fem norske finalistene i Menuhin Competition 2010 har lang kulturskolefartstid. En av dem; Guro Kleven Hagen, vant nylig NRKs Virtuos-finale, der en annen Menuhin-finalist; Ann Hou Sæther, fikk publikumsprisen. Begge ekte ”produkt” av den norske kulturskolen.

Les flere nyheter!