115 musikktalenter klare for UMM 2010

img_117.JPG
STERK PRESTASJON: Ingrid Søfteland Neset, Årets musiker i UMM 2009.
16.11.2010 Egil Hofsli (tekst og foto)
Del på:

115 musikktalenter klare for UMM 2010

OSLO: 115 svært dyktige unge utøvere av klassisk musikk samles 26. - 28. november i Oslo til UMMs nasjonale mesterskap.

 

Dette blir tre døgn breddfulle med fine kunstneriske prestasjoner. De ypperste belønnes med flotte premier. 50.000 kroner venter den som blir ”Årets musiker”.

 

Fløytisten Ingrid Søfteland Neset fra Os i Hordaland ble Årets musiker i fjorårets UMM. Hvem belønnes med den gjeve tittelen og 50.000 kroner i år?

 

Ungdommens Musikkmesterskaps nasjonale del arrangeres for niende gang av Norsk kulturskoleråd, med Norske Musikklæreres Landsforbund som viktig støttespiller. Igjen er Norges musikkhøgskole i Oslo mesterskapsarena. Seks regionmesterskap er avviklet før det nasjonale mesterskapet, og deltakelsen har vært svært god og nivået likeså. Disse konsertene ble fine og nyttige konsertopplevelser for mange unge kunstnere. Nå får de aller beste utøverne muligheten til å høste ny, verdifull konserterfaring.

 

Mesterskap med mange vinnere

 

Dette er mesterskapet med de mange vinnerne. Her kåres ikke enere, toere osv. Her deles det ut priser på ulike nivå. Om flere utøvere oppnår samme poengsum kan det bli utdelt flere førstepriser i samme klasse. Alle deltakere får en skriftlig begrunnelse for juryens dom.

 

Mesterskapet var opprinnelig et mesterskap utelukkende for pianister, sangere og strykere. Men nå er det flere ulike musikalske grener som alternerer. I år er det strykere, gitarister, sangere samt duoer og ensembler som konkurrerer. Alle som er under 23 år kan delta.

 

50.000 kr til Årets musiker

 

Ungdommens Musikkmesterskap mottar premier fra en rekke samarbeidspartnere. Både i form av pengepremier og spilleoppdrag. Den største giveren er Elisabeth og Knut Fures Stiftelse, som muliggjør en premie på 50.000 kroner til Årets musiker.

 

Totalt får UMM 110.000 kroner til den totale premiepotten fra denne stiftelsen. De øvrige 60.000 kr deles til seks utøvere etter kriterier som avviker fra de som de vanlige juryene dømmer etter. Midler fra Elisabeth og Knut Fures Stiftelses utdeles til fremme av klassisk musikk og norsk tradisjonsmusikk.

 

Tom Remlov konsertvert

 

I Oslo blir det mesterskapsspill fredag og lørdag fra kl. 09.00 fram til henholdsvis cirka kl. 19.00 og 15.00. Lørdag kl. 18.00 blir det europeisk konsert med offentliggjøring av resultatene fra mesterskapet samt prisutdeling. Deretter pizzafest for deltakere med familie og lærere.

 

Søndag kl. 13.00 avsluttes det hele med prisvinnerkonsert og kåring av Årets musiker. Tom Remlov, administrerende direktør ved Den Norske Opera & Ballett, skal være vert for denne konserten. NRK P2 gjør opptak av konserten for sending mandag 29. november.

 

Alle som vil kan ta turen til musikkhøgskolen og oppleve mesterskapet fra tilhørerplass. Det er gratis inngang og det spilles parallelt i to saler. Her har du sjansen til å stifte bekjentskap med noen av morgendagens stjerner og mange av de dyktigste, unge utøverne innen klassisk musikk i Norge i dag.

 

Les flere nyheter!