Én million kroner fordelt på 100 unge kulturutøvere

img_100.jpg
DRØMMEJURY: Disse har vært med og valgt ut hundre drømmestipendmottakere.
29.03.2011 Pål Enger (tekst og foto)
Del på:

Én million kroner fordelt på 100 unge kulturutøvere

INNBYGDA: Etter tre dager med intens jobbing har Drømmestipendet-juryen funnet fram til alle årets 100 vinnere. Men hvem disse er forblir imidlertid en godt bevart hemmelighet en liten stund til.

 

Drømmestipendet-juryen har vært samlet i Trysil for å vurdere årets kandidater. Deler av juryen arbeidet først én dag sammen med juryleder Mari Maurstad i Oslo, for deretter å samles til en todagers intensivøkt i Trysil.

 

En bredt sammensatt og sterk faglig jury vurderte i år 266 kandidater til de 100 stipendene på 10.000 kroner. Aldri har kandidatene vært flere. Blant kandidatene var de fleste kulturområder representert, innen alt fra musikk og teater, til dans, skrivende og visuell kunst.

 

Høyt nivå

 

- Flere av kandidatene holder et meget høyt nivå, og det har vært både morsomt og utfordrende å finne frem til verdige vinnere, sier jurymedlem Cathrine Winnes Trevino. Hun er blant annet kjent fra “Maestro” på NRK1, og var med og vurderte kandidater innen fagområdet musikk.

 

- Noen utmerker seg veldig. Andre er det mer jevnt mellom, slik at vi må gjøre en faglig totalvurdering. Vi har også lagt vekt på drømmene til kandidatene. Talent, kombinert med den gode drømmen, er en svært viktig del av Drømmestipendet. Drømmer reflekterer noe av ambisjonen og viljen til å satse videre på uttrykket i fremtiden, sier Winnes Trevino.

 

Visuell fremgang

 

Jurymedlemmene innen visuelle kunstuttrykk, Fabiola Charry og Helga Gravermoen, kan også fortelle om et høyt nivå.

 

- Jeg ser en stor kvalitetsøkning. I tillegg har kandidatene blitt flinkere til å fortelle om drømmen sin og teknikken sin. Jeg kan avsløre at vi har et større antall vinnere innen visuell kunst i år enn i fjor, røper Gravermoen.

 

Tårer og glede

 

Også innen dans og teater var det flere kandidater som imponerte juryen.

 

- Det eneste overraskende er at det ikke var noen kandidater innen kategoriene hiphop og break. Ellers har vi vurdert alt fra magedans og folkedans, til mer klassisk dans, sier Marte Blom Onshuus i den dansefaglige delen av juryen. – Spesielt én kandidat ga oss virkelig tårer i øynene, med en fantastisk danseteknikk og innlevelse, avslører Blom Onshuus.

 

- Det har vært en glede å jobbe med dette, og jeg synes vi har kommet fram til svært verdige vinnere, forteller Hilde Roald Bern, som blant annet har vurdert kandidater innen fagfeltet teater og skrivekunst sammen med juryleder Mari Maurstad.

 

Søknadsrekord

 

Det er Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping som står bak Drømmestipendet, og i år er det åttende gang dette deles ut.

 

Statuttene for Drømmestipendet sier at alle kommuner kan foreslå hver sin kulturutøver/-gruppe til stipendet hvert år. I år har altså hele 266 kommuner benyttet seg av denne muligheten til å gjøre litt heder og ære på et ungt, lokalt kulturtalent. Likevel var det bare to fylker hvor alle kommuner har fremmet en kandidat. Dette er Sør-Trøndelag og Akershus.

 

8. juni offentliggjøres årets stipendmottakere - både her og på stipendets egen side: www.drommestipendet.no, der du alltid finner det mye aktuelt stoff om stipendet og stipendmottakerne.

 

Drømmestipendjuryen 2011

 

Mari Maurstad, juryleder

Marte Blom Onshuus, dans

Susanne Pettersen, dans

Geir Ulseth, musikk

Cathrine Winnes Trevino, musikk

Frode Berntzen, musikk

Åste Selnæs Domaas, musikk

Åse Kari Hjelen, musikk

Aria Fet, musikk

Torstein Siegel, musikk

Hilde Roald Bern, teater/nysirkus/skapende skriving

Kristin Geiring, teater/nysirkus/skapende skriving

Fabiola Charry, visuelle kunstfag

Helga Gravermoen, visuelle kunstfag

 

Bård Hestnes har vært juryansvarlig.

Les flere nyheter!