115 musikktalenter til UMM

21.11.2011 Egil Hofsli (tekst og foto)
Del på:

115 musikktalenter til UMM

OSLO: 115 svært dyktige unge utøvere av klassisk musikk samles 25. - 27. november i Oslo til UMMs nasjonale mesterskap.

 

Dette blir tre døgn tettpakket med fine kunstneriske prestasjoner. De ypperste belønnes med flotte premier. 50.000 kroner venter den som blir ”Årets musiker”.

 

Ungdommens Musikkmesterskaps nasjonale del arrangeres for tiende gang av Norsk kulturskoleråd og Norske Musikklæreres Landsforbund. Igjen er Norges musikkhøgskole i Oslo mesterskapsarena. Verdt å merke seg er det at det blir ekstra mye og god musikk å oppleve på NMH den helga: Norges Musikkorps Forbund arrangerer norgesmesterskapet for solister og ensembler samtidig med UMM.


Seks regionmesterskap er avviklet før UMMs nasjonale mesterskap. Nå får de aller beste utøverne derfra muligheten til å høste ny, verdifull konserterfaring.


Mesterskap med mange vinnere

 

Dette er mesterskapet med de mange vinnerne. Her kåres ikke enere, toere osv. Her deles det ut priser på ulike nivå. Om flere utøvere oppnår samme poengsum kan det bli utdelt flere førstepriser i samme klasse. Alle deltakere får en skriftlig, konstruktiv begrunnelse for juryens dom.


Mesterskapet var opprinnelig et mesterskap utelukkende for pianister, sangere og strykere. Men nå er det flere ulike musikalske grener som alternerer. I år er det blåsere, pianister, slagverkere samt duoer og ensembler som konkurrerer. Alle som er under 23 år kan delta.


50.000 kr til Årets musiker

 

UMM mottar premier fra en rekke samarbeidspartnere. Både i form av pengepremier og spilleoppdrag. Den største giveren er Elisabeth og Knut Fures Stiftelse, som muliggjør en premie på 50.000 kroner til Årets musiker. Fiolinisten Miriam Helms Ålien fra Alta ble Årets Musiker 2010. Sist det var blåsere, pianister og slagverker med, i 2009, var det fløytisten Ingrid Søfteland Neset (bildet) fra Os i Hordaland som ble Årets musiker.


Totalt bidrar stiftelsen med 110.000 kroner til UMMs premiepott. De øvrige 60.000 kr utdeles til seks utøvere etter kriterier som avviker fra de som de vanlige juryene dømmer etter. Midler fra Elisabeth og Knut Fures Stiftelses utdeles til fremme av klassisk musikk og norsk tradisjonsmusikk.


Stein Olav Henrichsen konsertvert

 

I Oslo blir det mesterskapsspill fra tidlig morgen til sen ettermiddag både fredag, lørdag og søndag. Lørdag kl. 19.00 blir det Europeisk konsert med offentliggjøring av resultatene fra mesterskapet samt prisutdeling. Deretter pizzafest for deltakere med familie og lærere.


Søndag kl. 15.00 avsluttes det hele med prisvinnerkonsert og kåring av Årets musiker. Stein Olav Henrichsen, direktør ved Munch-museet, er vert for denne konserten.


Det er felles inngangsbillett for UMM og NM, men gratis for alle under 16 år. Her har du sjansen til å stifte bekjentskap med flere av morgendagens stjerner og mange av de dyktigste, unge utøverne innen musikk i Norge i dag.

 

Mer om UMM 2011 på www.umm.no

Les flere nyheter!