Trio Patetico ble Årets musiker

img_51.jpg
Årets musiker: Trio Patetico. Peder Barratt-Due (f.v.), Theodor Lyngstad og Eivind Holtsmark Ringstad.
27.11.2011 Egil Hofsli (tekst og foto)
Del på:

Trio Patetico ble Årets musiker

OSLO: Trio Patetico ble kåret til Årets musiker da 112 av Norges fremste, unge utøvere av klassisk musikk 25. - 27. november var samlet i Oslo til den nasjonale delen av Ungdommens Musikkmesterskap 2011.

 

For sin flotte prestasjon under Prisvinnerkonserten søndag ble stryketrioen Trio Patetico belønnet med konsertoppdrag i Helsingfors, Trondheim og Drøbak samt 50.000 kroner.


Pengene kommer fra Elisabeth og Knut Fures Stiftelse, som totalt bidro med 110.000 kroner i UMMs premiepott.

 

– Dette kom helt overraskende, men det er helt topp! sier Theodor Lyngstad, trioens cellist fra Trondheim. De to andre i trioen er Peder Barratt-Due og Eivind Holtsmark Ringstad, begge fra Oslo. – Vi har øvd sammen i ett års tid, og trolig blir det mer samarbeid etter denne suksessen, sier Eivind Holtsmark Ringstad.

 

– Det var flere gode strykeensembler med her, så bare det å bli best i vår klasse var veldig gledelig, sier Peder Barratt-Due. Alle tre er 17 år og elever ved Barratt Due musikkinstitutt. Lyngstad får i tillegg undervisning hjemme i Trondheim.

 

Ellers drysset det flotte konsertoppdrag i både inn- og utland samt pengepremier fra også andre sponsorer over de andre elleve meget dyktige deltakerne på Prisvinnerkonserten. Fure-stiftelsen hadde dessuten 60.000 kroner til å gi, i form av inspirasjonspriser. Disse seks fikk 10.000 kr hver:

 

  • Sigvald Ulstein Fersum, slagverker, fra Bergen
  • Harald Ramm Haugland, pianist, fra Bærum
  • Eirik Haug Stømner, pianist, fra Oslo
  • Nora Hannisdal, hornist, fra Oslo
  • Håkon & Martin (Håkon Tollefsen Skjæret og Martin Liahagen), duo, fra Hokksund
  • Rondokvartetten, ensemble, fra Oslo og Nedre Eiker

 

UMM ble i år arrangert for tiende gang av Norsk kulturskoleråd og Norske Musikklæreres Landsforbund. Seks regionmesterskap var avviklet før det nasjonale mesterskapet. Disse konsertene er nyttige konsertopplevelser for de unge utøverne. I helga fikk de aller beste utøverne høste ny, verdifull konserterfaring i det nasjonale mesterskapet.

 

Dette er mesterskapet med de mange vinnerne. Her kåres ikke enere, toere osv. Her deles det ut førstepriser, andrepriser osv. Når flere utøvere oppnår samme høye poengsum blir det utdelt flere førstepriser i samme klasse. Alle deltakere får en begrunnelse for juryens dom.

 

UMM var opprinnelig et mesterskap bare for pianister, sangere og strykere. Nå er det flere ulike musikalske klasser som alternerer. I år var det slagverkere, blåsere, pianister, duoer og ensembler som konkurrerte. Alle under 23 år kan delta.

 

I Oslo var det finalespill ved Norges musikkhøgskole i tre dager. Lørdag var det Europeisk konsert med kunngjøring av resultater. Søndag ble UMM rundet av med Prisvinnerkonsert.

 

Mer om UMM 2011 på www.umm.no

Les flere nyheter!