122 musikktalenter kvalifisert til det nasjonale UMM 2013

img_649.JPG
HVEM FØLGER JOAKIM? Trondheimsfiolinisten Joakim Røbergshagen ble Årets musiker i 2012, hvem blir hans etterfølger i år?
14.11.2013 Egil Hofsli (tekst og foto)
Del på:

122 musikktalenter kvalifisert til det nasjonale UMM 2013

OSLO: 122 svært dyktige, unge klassiske musikere er kvalifisert til UMMs nasjonale mesterskap i Oslo 22. og 23. november. Det blir to døgn tettpakket med fine kunstneriske prestasjoner og mye spenning. Flotte premier venter de ypperste. Årets musiker belønnes med 50.000 kroner.

 

I år kåres Årets musiker i en superfinale lørdag kveld, der framtidas norske stjerner innen klassisk musikk skal bedømmes av Alfred Janson, Frank Brodahl og Peter Szilvay.

Ungdommens musikkmesterskap arrangeres for tolvte gang, av Norsk kulturskoleråd, Norges Musikkorps Forbund (ny aktør på arrangørsida) og Norske Musikklæreres Landsforbund. Igjen er Norges musikkhøgskole i Oslo mesterskapsarena.

 

Mesterskapet med de mange vinnerne

 

Ti regionmesterskap er avviklet før UMMs nasjonale mesterskap. Nå får de 122 beste utøverne fra regionmesterskapene muligheten til å høste ny, verdifull konserterfaring.

Mesterskap med mange vinnere

 

UMM er mesterskapet med de mange vinnerne. Her kåres ikke enere, toere osv. Her deles det ut priser på ulike nivå. Om flere utøvere oppnår samme poengsum kan det bli utdelt flere førstepriser i samme klasse. Alle deltakere får en skriftlig, konstruktiv begrunnelse for juryens dom.

 

Alle som er under 26 år kan delta i UMM. Mesterskapet var opprinnelig for pianister, sangere og strykere. Nå er det flere musikalske grener som alternerer annet hvert år. I år er pianister, sangere, blåsere, slagverkere samt duoer og ensembler som konkurrerer. Nytt i år er det at blåserne konkurrerer i to disipliner; messingblås og treblås.

 

50.000 kr til Årets musiker

 

UMM mottar premier fra en rekke samarbeidspartnere, som bidrar med både pengepremier og spilleoppdrag. Den største giveren er Elisabeth og Knut Fures Stiftelse, som muliggjør en premie på 50.000 kroner til Årets musiker. Joakim Røbergshagen fra Trondheim ble Årets Musiker 2012.

 

Fredag 22. november er det semifinaler i alle klasser fordelt på fem saler, i tidsrommet fra kl. 9.00 til kl. 16.30. Deretter blir det Europeisk konsert kl. 19.30 med artister fra Kina, Makedonia og Norge. Her offentliggjøres også resultatene fra semifinalene og det kunngjøres hvem som får delta i finalekonserten lørdag. Det er de beste førsteprisvinnerne i samtlige sjangres klasser som deltar der.

 

Lørdagens finalekonsert starter kl. 11.00 og varer i cirka to timer. Alle finaledeltakerne får fine premier i form av spilleoppdrag og pengepremier (utdeles under superfinalen). Klokka 14.30 kunngjøres det hvilke fem finaledeltakere som skal delta i superfinalen som starter kl. 18.00. Den som presterer best i superfinalen blir Årets musiker. Dessuten får superfinalens publikum bestemme hvem som får UMMs publikumspris på 15.000 kroner.

 

 

Les flere nyheter!