Tonje Brenna ny kunnskapsminister

2021 Tonje Brenna 14.10.png
KULTURSKOLENS NYE STATSRÅD: Tonje Brenna (Ap) vil i dag bli utnevnt som ny kunnskapsminister, og blir dermed kulturskolens nye statsråd.
14.10.2021 Egil Hofsli (tekst) Foto: Morten Brakestad (foto)
Del på:

Tonje Brenna ny kunnskapsminister

OSLO: Tonje Brenna (Ap) har overtatt som kunnskapsminister etter Guri Melby (V) – og er dermed ministeren kulturskolen sorterer under. 33-årige Brenna har siden 2020 vært fylkesrådsleder i Viken.

 

Hun skal altså ikke være kunnskaps- og integreringsminister, slik Guri Melby har vært. Integreringsposten overlates til Hadia Tajik, som blir arbeids- og integreringsminister.

 

– Norsk kulturskoleråd ser frem til å utvikle samarbeidet med Kunnskapsdepartementet videre etter at Jonas Gahr Støres regjering nå har tiltrådt. Vi er fornøyde med valget av ny kunnskapsminister, og det blir spennende å møte og lære henne å kjenne, sier Morten Christiansen (bildet), direktør i Norsk kulturskoleråd.

 

Ønsker å møte nyministeren

 

Kulturskolerådet ønsker å få til et møte med kunnskapsministeren så raskt som mulig, og da vil barne- og ungdomskulturmeldinga, Meld. St. 18 (2020–2021) Oppleve, skape, dele — Kunst og kultur for, med og av barn og unge, være et sentralt tema.

 

– I tillegg vil vi løfte frem Norsk kulturskoleråd som den sentrale utviklingsorganisasjonen for landets kulturskoler og kommunene som kulturskoleeiere. For oss er det viktig å orientere statsråden om de oppdragene og forventningene landets myndigheter har til Kulturskolerådet, og samtidig gi en stor tommel opp til det samarbeidet Norsk kulturskoleråd har hatt med, og den tilliten organisasjonen er vist av, både KD og Udir, sier Morten Christiansen.

 

Giske var Aps forrige kunnskapsminister

 

Det er 20 år siden sist Arbeiderpartiet hadde denne statsrådsposten. Da var det Trond Giske som var øverste sjef i Kunnskapsdepartementet.

 

Tonje Brenna (født 1987, født i Oslo, bor på Jessheim) har siden 2020 vært fylkesrådsleder i Viken. Hun har vært innvalgt i Akershus fylkesting fra 2007 til 2019. Brenna har vært gruppeleder og nestleder i Akershus Arbeiderparti.

 

På Utøya 22. juli 2011  som generalsekretær i AUF

 

Brenna var generalsekretær i AUF fra 2010 til 2012 og før det var hun politisk rådgiver i AUF i 2007–2008. I perioden 20092010 var hun ungdomssekretær i LO i Akershus og Oslo.

 

Som generalsekretær i AUF, var Tonje Brenna på Utøya 22. juli 2011, da massedrapet fant sted der. Hun kom derfra fysisk uskadd, og har senere skrevet boka «22. juli – og alle dagene etterpå», som utkom i år.

 

Brenna ga seg som AUFs generalsekretær våren 2012. I august samme år ble hun utnevnt som politisk rådgiver for statsminister Jens Stoltenberg  som den yngste noensinne i et slikt verv ved Statsministerens kontor. Året etter skifta hun til Justis- og berededskapsdepartementet, også der arbeidet hun som politisk rådgiver.

 

Fortsatt to statsråder i Kunnskapsdepartementet

 

Kunnskapsdepartementet skal fortsatt ha to statsråder. Ola Borten Moe (Sp) er ny forsknings- og høyre utdanningsminister, en post han har overtatt etter Henrik Asheim (H).

 

Kulturdepartementet har fått Anette Trettebergstuen (Ap) som ny kultur- og likestillingsminister. Hun har overtatt posten etter Abid Raja (V).

 

Les også: Kulturskolen omtalt i Hurdalsplattformen

Les også: Ikke ei krone mer i statsstøtte til kulturskoleutvikling

Les flere nyheter!