Samiske kulturfag med i GSIs kulturskolestatistikk

21.09.2023 Egil Hofsli (tekst og illustrasjon)
Del på:

Samiske kulturfag med i GSIs kulturskolestatistikk

Dette skoleåret er samiske kulturfag en ny kategori å forholde seg til, for landets kommunale kulturskoler som nå skal registrere data om sin virksomhet i Grunnskolens Informasjonssystem (GSI).

 

Gjennom GSI samler Utdanningsdirektoratet inn og presenterer en omfattende mengde data, og ikke bare om grunnskolen. Også om kommunenes kulturskole- og voksenopplæringsvirksomhet innhentes data.

 

At samiske kulturfag nå er en egen kategori i GSIs kulturskolestatistikk, er et resultat av et endringsforslag fra Norsk kulturskoleråd. Anders Rønningen (bildet), FoU-leder i Kulturskolerådet gleder seg over at samiske kulturfag nå er en kategori i GSI.

 

– Kulturskolerådet arbeider med å legge til rette for en styrking av samiske kulturfag i kulturskolene. Det er et omfattende arbeid som er i gang. Det er viktig å ha en oversikt over hvilke tilbud som faktisk fins av samiske kulturfag, og kunne måle en utvikling innenfor dette. Fram til nå har for eksempel joik blitt rapportert inn under kategorien musikk, mens duodji er rapportert under visuell kunst, sier Anders Rønningen.

 

Den nye kategorien inneholder alle samiske kulturfag samlet, og er i tråd med tenkningen om en mulig kommende læreplan og læringsressurser i samiske kulturfag.

 

– Den nye kategorien medfører en liten justering av musikk- og visuell kunst-statistikken. Dette er selvfølgelig ikke helt gunstig, men vi får igjen så mye viktig oversikt over hva som skjer med samiske kulturfag i kulturskolene, sier Anders Rønningen.

 

Kulturskolerådets FoU-leder understreker hvor viktig statistikk er for å vite hvordan situasjonen er for kulturskolene.

 

– Selv om GSI ikke gir svar på alt, er det en viktig kilde til informasjon. Norsk kulturskoleråd jobber sammen med Utdanningsdirektoratet for å gjøre statistikken så god og «brukbar» som mulig. Det arbeides med å få enda mer detaljert og presis kunnskap om kulturskolen landet over, og GSI er et av verktøyene vi har for dette, sier Anders Rønningen, FoU-leder i Norsk kulturskoleråd.

 

Årets innsamling av GSI åpnet denne uka.

 

– Samiske kulturfag er fra dette skoleåret lagt inn som kategori under elevplasser (A9) og årstimer utført av undervisningspersonale (B5), opplyser Sara With Skaar, rådgiver ved Avdeling for statistikk og dataforvaltning i Utdanningsdirektoraret.

 

> Mer om GSI-innsamlinga 2023 på udir.no

> Les også: Nye steg i satsinga på samiske kulturfag (nyhetssak på kulturskoleradet.no)

Les flere nyheter!