Riis-prisen 2023: Månedens bilde i september

01.09.2023 Egil Hofsli (tekst) Lars Edvin Holgersson (kunst)
Del på:

Riis-prisen 2023: Månedens bilde i september

SANDANE: Vinnerbildet i konkurransen Månedens bilde september 2023 i prosjektet Riis-prisen 2023 er kåret. Bildet er laget av Lars Edvin Holgersson i Gloppen.

 

Lars Edvin (13) har fått undervisning i visuell kunst ved Gloppen kulturskule i halvannet år, og har  Aud Marit Skarrebo Holmen som lærer.

 

– Lars Edvin har eit godt blikk for proporsjonar, form og kontrastar. Han har ein levande strek og ein intuitiv måte å utforske reiskap og motiv på. Denne teikninga starta som ei prøve, og enda som ei gjennomarbeida teikning, sier Aud Marit Skarrebo Holmen.

 

– Eg har vert opptatt av kunst heilt sida eg var åtte år gammal. Teikning er kanskje ein av dei tinga eg synest er mest avslappande og gøy å gjere. Eg får liksom frihet, og kan lage kva eg vil. Det er so klart ein grense til kva eg kan gjere akkurat no, men eg skal fortsette å teikne so lenge eg kan, seier Lars Edvin Holgersson.

 

Beskrivelsen av oppgaven

 

Tema for oppgaven var verdensrommet/universet. Oppgaven var knytta til enn konsert med resten av kulturskolen, der elevene ved visuell kunst skulle visualisere det de assosierte til temaet, med pastellkritt. Noen av arbeidene ble vist på scenen som del av konserten, og resten ble vist på storskjerm med musikk til, på slutten av konserten. Originalarbeidene ble også vist i foajeen til kulturhuset.

 

Elevene fikk se en del foto som inspirasjon til oppgaven. De prøvde ut ulike måter å bruke pastellkritt på, ble oppfordra til å bruke fantasien samt til å arbeide med form, rom, atmosfære og stemning.

 

Fagjuryens uttalelse:

 

"Tegningen er preget av en interessant stemming, er myk og organisk og har en fin komposisjon. Motivet gir oss assosiasjoner knyttet til klimaforandringer og utfordringer vår skjøre jordklode møter. Det hviler en ro og stillhet over motivet. Det er teknisk godt laget og forhold mellom lyset og skyggen er mesterlig gjort."

 

Nasjonal synliggjøring

 

Riis-prisen 2023 er en nasjonal synliggjøring av bildekunst laget av ungdom i alderen 13–18 år. Tolv kunstnere får sine arbeider utstilt i Trondheim i desember 2023.

 

For tre av kunstnerne som får ett av sine arbeider kåret til Månedens bilde i 2023, venter det en ny utstilling samt oppfølging av en profesjonell, profilert kunstner i 2024.

 

Norsk kulturskoleråd har med seg konsernet Andr. L. Riis som samarbeidspartner i et prosjekt der alle landets kommunale kulturskoler inviteres til å delta. Disse oppfordres til å sende inn elevkunst som blir med i konkurransen om å bli ett av de tolv utvalgte månedens bilder i 2023.

 

Invitasjonen til å delta i prosjektet Riis-prisen 2023 sendt alle landets kommunale kulturskoler. Fabiola Charry, rådgiver i Norsk kulturskoleråd og prosjektleder for Riis-prisen 2023. Med seg i prosjektledelsen har Fabiola Charry et team av andre rådgivere i Kulturskolerådet. Charry gjør oppmerksom på følgende regler o.l. (se også invitasjonsflyeren):

 

  • Kulturskoler som har fått et elevarbeid utvalgt som Månedens bilde, kan ikke vinne én gang til.
  • Kulturskolene kan levere så mange konkurransebidrag en ønsker til hver delkonkurranse. Om en ønsker å konkurrere med samme elevarbeid flere ganger, må en sende inn bidraget på nytt til hver Månedens bilde-konkurranse, innen fristen som er den 20. i måneden forut.
  • Bidragene må være selvskapende eller gjenskapende motiv i forbindelse med oppgaver.
  • Elevarbeidene (altså originalarbeidene) som leveres som konkurransebidrag må være disponible for å bli sendt til utstillinga i Trondheim, i desember 2023.
  • Ikke glem å markere JPG-fil med fullt navn og alder til elevene.

Nasjonal utstilling og tre prisvinnere

 

Den første i hver måned i 2023 offentliggjøres ett utvalgt bilde her på kulturskoleradet.no samt på flere steder i samarbeidspartnernes kommunikasjonskanaler på nett og i sosiale medier.

 

Disse tolv bildene blir så med på en nasjonal utstilling, som finner sted i Trondheim i desember 2023. Blant de tolv kunstnerne som kvalifiserer seg til deltakelse på den utstillinga, vil det ved utstillingsåpninga bli offentliggjort tre prisvinnere (første-, andre- og tredjepris). Disse utvelges av en fagjury med høy kunstfaglig kompetanse.

 

Disse tre ungdommene får muligheten til å stille ut flere arbeider på en ny utstilling i Trondheim våren 2024, og de vil i den anledning få 15 000 kroner hver i materialstøtte. Videre vil de bli fulgt opp av Kjell Erik Killi-Olsen.

 

Nytt innhold – ny form

 

Riis-prisen 2023 – visuell kunst i kulturskolen, er en videreføring av Riis-prisen 2022 der låtskriving og visuell kunst sto i sentrum. Intensjonen med videreføringen av Riis-prisen er å fremme faget visuell kunst i kulturskolen, og tilrettelegge for en nasjonal synliggjøring av mangfoldige uttrykksformer og teknikker innen todimensjonale elevarbeid i sjangerne maleri, tegning, foto og grafikk.

 

Et essensielt mål for prosjektarrangørene er å skape gode ytringsarenaer for kulturdeltaking med og for ungdom innen visuell kunst i alderen 13 til 18 år.

 

> Se kriterier for deltakelse og annen informasjon i invitasjonen

 

Til Riis-prisen 2023 egen nettside

Les flere nyheter!