UMM-stjerner glitret i Virtuos

img_683.JPG
VIRTUOSVINNER: Sonoko Miriam Shimano Welde.
10.02.2014 Egil Hofsli (tekst og foto)
Del på:

UMM-stjerner glitret i Virtuos

OSLO: Samtlige finalister i NRKs talentkonkurranse Virtuos 2014 har tidligere hevdet seg skarpt i Ungdommens musikkmesterskap, som Norsk kulturskoleråd arrangerer sammen med Musikkpedagogene og Norges Musikkorps Forbund. Best av alle ble fiolinisten Sonoko Miriam Shimano Welde (17) fra Bergen.

 

– Jeg synes det er stort bare å få komme hit og spille med Kringkastingsorkesteret. Å få prisen i tillegg er nesten ikke til å tro, sa en lykkelig Welde til NRK søndag kveld.

 

I tillegg til å bli kåret til årets Viruos, stakk 17-åringen fra Laksevåg i Bergen også av med publikumsprisen – og hun fikk Den norske solistpris, som inkluderer en pengepremie på 100.000 kroner.

 

Årets finalister, i tillegg til Welde, var:

• Saksofonist Soran Lind (17) fra Oslo

• Trompetist Trond Sagbakken (15) fra Vestre Gausdal

• Cellist Mirjam Kammler (17) fra Drammen

• Tubaist Julie Frøystein (18) fra Sandnes

 

Samtlige har vist fram sine kunster i Ungdommens musikkmesterskap. Sonoko var sågar i UMMs superfinale i 2012.

 

Annet hvert år arrangerer NRK denne solistkonkurransen for klassiske instrumentalister. I løpet av tre delfinaler har fem kandiater kvalifisert seg for finalen. I finalejuryen siatt fiolinist Marianne Thorsen, trompetist Ole Edvard Antonsen, dirigent og pianist Christian Eggen og juryformann Arild Erikstad.

 

Norge alltid "på pallen"

 

Nå får Welde reise til Köln og representere Norge under Eurovision Young Musicians i mai, Dette er Den europeiske kringkastingsunionens solistkonkurranse for klassiske musikktalenter opp til 19 år. Finalen går av stabelen 31. mai. NRK har sendt en ung musiker for å delta i den internasjonale konkurransen hvert år siden 2006. Hver gang har den norske deltakeren blitt rangert blant de tre beste i Europa.

 

I 2012 vant bratsjisten Eivind Holtsmark Ringstad den prestisjefylte konkurransen. I 2006 tok trompetisten Tine Thing Helseth hjem andreplassen, det samme gjorde fiolinist Guro Kleven Hagen i 2010. I 2008 kom fiolinisten Eldbjørg Hemsing på tredjeplass, i tillegg til å vinne publikumsprisen.

 

Se Virtuos-finalen på nrk.no her

 

 

 

 

 

 

Les flere nyheter!