Verdensdagen for psykisk helse: – Oppfordrer kulturskolene til å markere dagen

2018 Verdensdagen 23.4.JPG
VERDIFULLE BIDRAG: Kulturskoleelever og -lærer i Berg kommune levert et fint og viktig kulturelt bidrag på Verdensdagen for psykisk helse i 2017. (Foto: Berg kommune)
27.04.2018 Egil Hofsli (tekst)
Del på:

Verdensdagen for psykisk helse: – Oppfordrer kulturskolene til å markere dagen

OSLO: Vi oppfordrer landets kulturskoler til å markere Verdensdagen for psykisk helse. Alene eller i samarbeid med andre lokale aktører. Vi vet at kulturskolene kan levere utrolig gode, verdifulle bidrag også i denne sammenhengen.

 

Det sier Hanne Karine Nordstedt, rådgiver for opplysningskampanjen Verdensdagen for psykisk helse. Verdensdagen for psykisk helse arrangeres 10. oktober, og Nordstedt håper mange kulturskoler også i år vil sette arrangementet på sin «timeplan» og gjøre noe lokalt for å fokusere et viktig tema som angår både unge og gamle.

 

– Dette er Norges største opplysningskampanje for psykisk helse, og flere kulturskoler har tidligere gjort en flott innsats i denne anledningen. Nå håper vi enda flere vil være med å bidra, sier Nordstedt.

 

Godt eksempel fra Berg kommune

 

Dagen markeres i over 150 land. I Norge har kampanjen et folkehelsefokus, hvor målet er å øke kunnskap og skape åpenhet om psykisk helse. I Norge markeres dagen over fire uker i september og oktober med over tusen lokale markeringer over hele landet. I 2017 var det 1100 små og store markeringer i hele landet. Cirka 60 prosent er skolerelatert.

 

– Mange av arrangementene på Verdensdagen involverer allerede kulturskolene. Et vellykket eksempel på det er Berg kommune i Troms. Der har kulturskolen vært en del av markeringen i mange år, og en god samarbeidspartner. De har blant annet reist rundt til butikker og bedrifter i kommunen og underholdt med sang, sier Nordstedt.

 

– Mottakelsen har vært svært god, forteller Brita Esaiassen, lærer og bibliotekar i Berg kommune og en del av Verdensdagsgruppa. – Kulturskoleelevene sprer mye glede, og fordelen er at de også er teknisk gode, for eksempel på lyd. 

 

Kulturelle innslag etterlyses

 

Mange lokale arrangører har etterlyst bistand til å finne kulturelle innslag/samarbeid, og derfor frir nå Nordstedt ekstra til kulturskolene, som hun vet er lokale ressurssenter innen kulturfeltet i mange kommuner.

 

– Vårt mål er å nå ut til flere med et budskap om at alle har en psykisk helse. Vi tror at kulturelle innslag gjør godt for psyken og kan bidra til at flere deltar på en markering, sier Le Hang Duong, nasjonal kampanjeleder for Verdensdagen.

 

– Markeringene bidrar til mer åpenhet og kunnskap om psykisk helse. Ved å tilby kulturelle innslag kan en nå flere og budskapet blir forsterket. For kulturskoleelevene kan slike opptredener ha flere verdier: En bruker sitt kulturelle uttrykk for en god sak, samtidig som en selv får vise seg frem og få sceneerfaring, sier Hanne Karine Nordstedt.

 

Mye mer om Verdensdagen for psykisk helse på nettstedet verdensdagen.no.

Les flere nyheter!