Desembertoner 2018: Kulturskoleelever deler scene med store stjerner

2018 Desembertoner 22.10.jpg
FINT SELSKAP: Veletablerte stjerner og unge kulturskoletalenter deler scene på Desembertoner 2018. (Fotokollasj: Nordea)
22.10.2018 Egil Hofsli (tekst)
Del på:

Desembertoner 2018: Kulturskoleelever deler scene med store stjerner

OSLO: Etablerte musikkartister og unge talenter deler scene når den tv-sendte førjulskonserten Desembertoner arrangeres. Follostrykerne, Follofeler og Nordea-trompetistene 2018 representerer kulturskolelandet. De unge musikerne står på plakaten sammen med Julie Bergan, Carola Häggkvist, Tine Thing Helseth, Nils Bech, Safari, No. 4 samt prinsesse Märtha Louise, som er konsertens konferansier.

 

Desembertoner arrangeres fredag 14. desember for niende gang av Nordea, og er en del av Nordea Norges kulturprogram. Nordea har over lengre tid vært en sentral støttespiller for norsk kulturliv  inklusive landets kulturskoler, gjennom et samarbeid med Norsk kulturskoleråd.

 

Og som del av samarbeidet Nordea-prosjektet KUL-TUR velges det årlig ut unge kulturutøvere som får dele scene med enda større stjernene på julekonserten Desembertoner. I år falt valget på tre ensembler. Se omtale av disse lengre nede i artikkelen.

 

I tillegg til de nevnte artistene medvirker domorganist Kåre Nordstoga. Atle Halstensen er kunstnerisk leder for Desembertoner 2018.

 

Samtlige begynte i kulturskolen

 

Samtlige av Follostrykernes medlemmer startet som elever ved kulturskolene i Follo. De er i alderen 15–20 år og går på ungdomsskole eller videregående skole. Noen av dem studerer også ved Norges musikkhøgskole. Ensemblet – som deltok også på Desembertoner 2017 – har blant annet hatt Henning Kraggerud som solist, spilt med Alexander Rybak, deltatt på Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival og fått undervisning av Oslo strykekvartett og Vertavo strykekvartett.

 

Follofeler består av 15 musikere i alderen 10–18 år. Gruppa har sitt utspring i kulturskolene i Follo.Den ble etablert i 2016 etter inspirasjon fra det svenske ensemblet DalaViolinisterna. Follofeler spiller musikk fra ulike sjangre og med koreografi og et sterkt fokus på det sceniske. Gruppa har deltatt på De nordiske samspilldagene i Danmark, NRK-serien Sommertoget, Barnas verdensdag og Redd Barna-konsert i Ås.

 

Tredje ensemblet med kulturskoletilknytning er Nordea-trompetistene 2018, et prosjektensemble med trompetister som i høst har fått mentorhjelp fra Tine Thing Helseth gjennom prosjektet "Reisen til desembertoner 2018". De åtte musikerne som har deltatt er fra ulike kanter av landet og i alderen 13–19 år.

 

Gratis inngang – gave kan gis til sosialt formål

 

Desembertoner arrangeres i år for sjuende gang. De to konsertene arrangeres fredag 14. desember, henholdsvis kl. 17.00 og 20.00. Konsertene er gratis for publikum. Det er ingen forhåndsreservasjon av plasser i kirka. Dørene åpner 45 minutter før forestillingene begynner. Oslo domkirke har 1000 publikumsplasser, hvorav 800 sitteplasser. Konserten vises – i redigert versjon – på TV 2 søndag 16. desember kl. 21.40 samt i reprise både før jul og i romjula.

 

Hvert år samles det inn penger fra publikum til et sosialt formål. I år går pengegaven til Blå Kors Barnas Stasjon i Oslo. Dette er et tiltak for småbarnsfamilier i sårbare livssituasjoner grunnet rus- og/eller psykiatriske helseproblemer og ensomhet.

 

Konsertene er et samarbeid mellom Nordea Norge, Oslo domkirke og produksjonsselskapet Scenekvelder. Utfyllende informasjon om konsertene fins på nordea.no/desembertoner.

Les flere nyheter!