Flinkest i sør - dårligst i nord

img_209.jpg
img_209.jpg
04.02.2009 Egil Hofsli (tekst)
Del på:

Flinkest i sør - dårligst i nord

TRONDHEIM: Sørlendingene er best, men bare hårfint bedre enn østlendingene.

 

Vestlendingene og trønderne har langt fram til å matche kommunene i sør og øst, mens kommunene i de nordnorske fylkene er på klar jumboplass.

 

Dette handler om norske kommuners vilje til å gi sine unge kulturutøvere sjansen til å realisere kunstneriske drømmer.

 

Den synliggjøres gjennom statistikk som Norsk kulturskoleråd har utarbeidet basert på de fem årene Drømmestipendet har vært utdelt hittil. Drømmestipendet utdeles av Norsk kulturskoleråd og Norsk Tipping. Hvert år utdeles én million kroner fordelt på 100 stipend pålydende 10 000 kroner.

 

Alle kommuner kan fremme hver sin kandidat - soloutøver eller gruppe. Det er iveren - eller mangelen på så - etter å gi kulturutøvere denne muligheten til kjærkomne stipendkroner, som denne statistikken fokuserer. Hvor hyppig benytter kommunene seg av sjansen til å gi sine unge denne muligheten?

 

103 har aldri søkt

 

Dessverre er det langt fra alle kommuner som gir ungdom denne sjansen. 103 kommuner har faktisk aldri gjort det. Blant disse relativt store og folkerike kommuner som Eidsvoll, Stjørdal, Levanger og Førde. Mens andre igjen hyggelig nok søker år etter år.

 

Når vi sammenlikner landsdeler, er det altså på Sørlandet - i Aust- og Vest-Agder - at kommunene er flinkest til å sende inn søknader. Her har kommunene benyttet 46,7 prosent av søkermulighetene. Østlendingene (åtte fylker) er hårfint bak, med sine 46,6 prosent.

 

Ser vi på fylkene enkeltvis er det Akershus/Oslo som har de suverent flinkeste kommunene. Her er søknadshyppigheten (antall søknader dividert med antall mulige søknader) småpene 68 prosent. Det er langt foran nummer to på lista, Vest-Agder med 51 prosent. Dårligst på å søke er Troms, som har benyttet seg av bare 25 prosent av søknadsmulighetene.

 

Kommunenes frist for å fremme kandidater til Drømmestipendet 2009 er 27. februar.

 

Mye mer om Drømmestipendet finner du på stipendets nye hjemmeside: www.drommestipendet.no.

Les flere nyheter!