Kulturskoleelever fikk inspirerende møte med toppdanser fra Nasjonalballetten

2018 Operaen 24.9.jpg
ÅTTE TALENT - EN MENTOR: Åtte danseelever fra Stord kulturskule sammen med solist Maiko Nishino (nr. to f.h.) fra Nasjonalballetten som de skal få mentorhjelp fra dette skoleåret. (Foto: privat)
24.09.2018 Egil Hofsli (tekst)
Del på:

Kulturskoleelever fikk inspirerende møte med toppdanser fra Nasjonalballetten

OSLO: Åtte elever fra Stord kulturskule fikk nylig et inspirerende «talent møter mentor»-møte i Operahuset i Oslo. Maiko Nishino fra Nasjonalballetten tok i mot fordypningselevene på sin hjemmebane – som begynnelsen på et prosjekt som skal gi stordelevene verdifull ekstraundervisning det nærmeste halvåret.

 

Nordea og Norsk kulturskoleråd samarbeider om kompetanseutviklingsprogrammet Nordea-prosjektet KUL-TUR. Nordea-prosjektet KUL-TUR fokuserer kulturskolenes formidling og framføring av kunst og kultur i lokalsamfunnet. Som ett av flere delprosjekt fins altså «talent møter mentor», som stordelevene nå nytter godt av.

 

Hele fordypningsklassen i ballett ved Stord kulturskule var med til Oslo og skal være med i prosjektet som varer fram til februar/mars 2019. De åtte er i alderen 14–18 år, og samtlige har danset klassisk ballett i mange år.

 

– Elevene er samstemte i at de hadde en fantastisk dag sammen med Maiko fra Nasjonalballetten, sier Anne Lene Østvold Jordåen, rektor ved Stord kulturskule og reiseleder på ekskursjonen til Oslo. – Ved Stord kulturskule har vi de senere årene arbeidet systematisk for å bygge opp et godt miljø for klassisk ballett, og mye av æren for at vi har lyktes skal læreren Jorunn Gravem Whittaker ha.

 

Mentor Maiko kom til Nasjonalballetten i 1999, og har utmerket seg i det klassiske så vel som det moderne repertoaret, og har blitt en av kompaniets ledende dansere. Den japanske danseren ble utnevnt til solist i 2005, samme år mottok hun Kritikerprisen for rollen som Odette/Odile i «Svanesjøen». I 2009 mottok hun den da nyopprettede Tom Wilhelmsens opera- og ballettpris.

 

Mer om Maiko Nishino på operaen.no her

 

Under besøket i Oslo fikk elevene fra Stord et eget tilrettelagt program. At det samme dag var Åpen dag i hele Operaen gjorde at storddanserne fikk oppleve mange spennende aktiviteter rundt om på Operahuset. Først post for kulturskoleelevene var en runde bak scenen, der de fikk se innom systue og malerverksted. Etterpå fikk de observere ballettlegenden Irek Mukamedov holde mesterklasse, hvor han instrurerte elevenes egen mentor, Maiko.

 

Etter lunsj overvar elevene flere «minidanseforestillinger» før selve møtet med Maiko. – Hun tok seg god tid med elevene, og snakka inspirert og engasjert med dem. Sammen la vi også en god plan for det videre samarbeidet, sier rektor Østvold Jordåen.

 

Planen framover er at Maiko i november drar til Stord og underviser elevene der. Deretter blir det undervisning/møter via internett før prosjektet avsluttes med at stordelevene igjen kommer til Oslo og Nasjonalballetten, for å få mer undervisning samt se forestillinga «Ildfuglen/Vårofferet».

Les flere nyheter!