Riis-prisen: Prisvinnere får Killi-Olsen som veileder

12.01.2023 Egil Hofsli (tekst og foto)
Del på:

Riis-prisen: Prisvinnere får Killi-Olsen som veileder

TRONDHEIM: Maleren, grafikeren og billedhoggeren Kjell-Erik Killi-Olsen blir veileder for de tre prisvinnerne i Riis-prisen 2023.

 

Den anerkjente og kjente kunstneren har også tidligere i praksis vist at han finner det viktig å gi kunstnerisk ungdom hjelp på veien mot det som kan bli profesjonelle "kunstnerliv". Killi-Olsen var blant annet mentor for en gruppe unge kunstnere i delprosjektet Talent møter mentor, som inngikk i Nordea-prosjektet KUL-TUR som Norsk kulturskoleråd og Nordea samarbeidet om i en årrekke.

 

Nå er Killi-Olsen igjen klar for å bistå tre nye ungdommer, men ikke før i 2024, når konkurransen Riis-prisen 2023 er fullført.

 

Nasjonal synliggjøring av ungdoms billedkunst

 

Riis-prisen 2023 en nasjonal synliggjøring av bildekunst laget av ungdom i alderen 13–18 år. Tolv kunstnere får sine arbeider utstilt i Trondheim i desember 2023. Norsk kulturskoleråd har med seg konsernet Andr. L. Riis som samarbeidspartner i prosjektet der alle landets kommunale kulturskoler er invitert til å delta. 

 

Den første i hver måned i 2023 offentliggjøres ett utvalgt bilde laget av en ung kunstner her på kulturskoleradet.no – samt i flere av kommunikasjonskanaler samarbeidspartnerne Andr. L. Riis og Norsk kulturskoleråd har på nett og i sosiale medier.

 

Disse tolv bildene blir så med på en nasjonal utstilling, som finner sted i Trondheim i desember 2023. Blant de tolv kunstnerne som kvalifiserer seg til deltakelse på den utstillinga, vil det ved utstillingsåpninga bli offentliggjort tre prisvinnere (første-, andre- og tredjepris). Disse utvelges av en fagjury med høy kunstfaglig kompetanse.

 

Disse tre ungdommene får muligheten til å stille ut flere arbeider på en ny utstilling i Trondheim våren 2024, og de vil i den anledning få 15 000 kroner hver i materialstøtte. Og: De vil bli fulgt opp av Kjell Erik Killi-Olsen.

 

Kunsthus som gave til fødebyen

 

Kjell Erik Killi-Olsen, født 1952 i Trondheim, har initiert og finansiert kunsthuset Kjøpmannsgata Ung Kunst som en gave til sin fødeby.

 

Killi-Olsen er kjent for sine fargesterke malerier, skulpturer av menneskelige skikkelser og grafikk – både med groteske og humoristiske innslag. 

 

Tidlig på 80-tallet beveget Killi-Olsens figurer seg ut av maleriene og over til det tredimensjonale. Bronsen kom inn i kunstnerskapet på 90-tallet og er fortsatt et material han ofte benytter.

 

Killi-Olsen har hatt utstillinger med sine verk over hele verden, blant annet i USA, Brasil og Italia.

 

Nylig mottok Killi-Olsen Liv Ullmann-prisen, av mange vurdert som Trøndelags største kulturpris.

 

Vinnerbildet i januar 

 

Vinnerbildet i Månedens bilde januar 2023 i prosjektet Riis-prisen 2023 er kåret. Det ble et bilde (bildet t.h.) skapt av Felix Brinchmann Bjørkås (18) fra Øksnes i Nordland. Alle årets vinnerbilder vil du finner her etter hvert som de velges ut.

 

20. januar er neste frist

 

Invitasjon til å delta i prosjektet Riis-prisen 2023 er sendt alle landets kommunale kulturskoler. Fabiola Charry, rådgiver i Norsk kulturskoleråd, er prosjektleder for Riis-prisen 2023. Med seg i prosjektledelsen har hun et team av andre rådgivere i Kulturskolerådet. Charry gjør oppmerksom på følgende regler o.l. (se også invitasjonsflyeren):

 

  • Kulturskoler som har fått et elevarbeid utvalgt som Månedens bilde, kan ikke vinne én gang til.
  • Kulturskolene kan levere så mange konkurransebidrag en ønsker til hver delkonkurranse. Om en ønsker å konkurrere med samme elevarbeid flere ganger, må en sende inn bidraget på nytt til hver Månedens bilde-konkurranse, innen fristen som er den 20. i måneden forut.
  • Bidragene må være selvskapende eller gjenskapende motiv i forbindelse med oppgaver.
  • Elevarbeidene (altså originalarbeidene) som leveres som konkurransebidrag må være disponible for å bli sendt til utstillinga i Trondheim, i desember 2023.
  • Ikke glem å markere JPG-fil med fullt navn og alder til elevene.

 

Nytt innhold – ny form

 

Riis-prisen 2023 – visuell kunst i kulturskolen, er en videreføring av Riis-prisen 2022 der låtskriving og visuell kunst sto i sentrum. Intensjonen med videreføringen av Riis-prisen er å fremme faget visuell kunst i kulturskolen, og tilrettelegge for en nasjonal synliggjøring av mangfoldige uttrykksformer og teknikker innen todimensjonale elevarbeid i sjangerne maleri, tegning, foto og grafikk.

 

Et essensielt mål for prosjektarrangørene er å skape gode ytringsarenaer for kulturdeltaking med og for ungdom innen visuell kunst i alderen 13 til 18 år.

 

> Se kriterier for deltakelse og annen informasjon i invitasjonen

 

Til Riis-prisen 2023 egen nettside

Les flere nyheter!