- Dette har vært som en drøm

img_168.jpg
UMOJA-CAMP: Norske og afrikanske ungdommer i felles, kunstnerisk utfoldelse. (Foto: Lena Lahti)
07.12.2009 Endre Steinbru (tekst og foto)
Del på:

- Dette har vært som en drøm

MAPUTO: Dette har vært som en drøm, vi har vært som en stor familie, det kan ikke beskrives, det må oppleves!

 

Det sier Live fra Vågå etter å ha vært igjennom en uke med sang, dans og musikk i regi av Umoja på campområdet Kaya Kwanga i Mosambiks hovedstad Maputo. 39 elever og lærere fra 8 norske kulturskoler har vært på Umoja-camp for å oppleve afrikansk dans og spilleglede pog samhandle kulturelt og sosialt med afrikanske ungdommer.

 

Se Endre Steinbrus bilder fra campen her

 

Kulturskolelevene synes de har fått sekken full av inntrykk og opplevelser. Liv og Live er dansere fra Vågå kulturskole og er veldig fornøyde med oppholdet i Afrika.

 

– Det som gjorde sterkest inntrykk var møtet med folk, danserne, musikerne og de lokale instruktørene. Jentene som danser er så sammensveiset at det er nesten som de er søstre. Det viser seg at de er akkurat som oss. De snakker om og ler av de samme tingene, sier danserne fra Vågå.

 

Mye å lære om formidling

 

Det har også vært mye å lære av afrikanernes måte å formidle musikk på.

 

– Det var morsomt å jobbe med mosambikerne. De formidler musikk på en helt annen måte en jeg er vant til. De formidler med hele seg. De går ut og gjør det beste de kan og uttrykker spilleglede, sier Rebecca, syngende elev fra Ørlandet kulturskole.

 

Dette var ikke ferie. Deltakerne sto tidlig opp for å få i seg frokosten før dagen starta med en trommesesjon i hovedteltet. Deretter ble elevene fordelt på ulike stasjoner for å skape musikk og dans sammen med elever og lærere fra Mosambik og Zimbabwe. Det ble lange dager og mye musikk på deltakerne før programmet avsluttes i nitida om kvelden.

Anders fra Sandnes er imponert over energien og spillegleden de har fått demonstrert,

 

Afrikansk musikk på hardingfele

 

– Jeg er fascinert av måten de lever på, de er blide hele tida. De tør å være seg selv og gjøre noe ut av seg. Danserne klarer ikke å stå stille står og danser på plenen mens de venter på at noe mer skal skje. Det ser vi ikke i Norge, sier han.

 

Erlend hadde med seg hardingfela som hovedinstrument til Afrika. – Det gikk bra å spille afrikansk musikk på hardingfela, men vi har også spilt "Per spelmann" med andre rytmer og annen takt. Jeg har aldri hatt det så gøy når jeg har spilt, sier Erlend .

 

Norsk kulturskoleråds Umoja-camp etter denne modellen ble arrangert for andre gang. Utviklingsmidler fra Norsk kulturskoleråd er viktig for å gjøre dette mulig for de aktuelle skolene, men skoleierne; altså kommunene, må også selv bidra økonomisk.

 

Målet for denne campen var å gi flere mulighet til å oppleve en setting hvor de kommer inn i en ny kultur med andre unge mennesker og gi dem mulighet til å skape noe nytt og unikt sammen .

 

Umoja - Cultural Flying Carpet - er et utviklingsprogram som omfatter kulturinstitusjoner i ni land i Europa og Afrika: Mosambik, Zimbabwe, Sør-Afrika, Tanzania, Kenya, Etiopia, Nederland og Norge. Deltakende institusjoner fra Norge har vært Fredrikstad kulturskole, Kristiansand kulturskole, Trondheim kommunale kulturskole, Kunsthøgskolen i Oslo og Norges musikkhøgskole. Programmet er et verktøy for fremme av fred og utvikling gjennom kulturelt samarbeid. Et langsiktig mål er å få til et verdensomspennende nettverk av programmer, institusjoner og individer.

 

Les flere nyheter!