Riis-prisen 2023: Månedens bilde i desember

01.12.2023 Egil Hofsli (tekst) Dagny Flakne (kunst)
Del på:

Riis-prisen 2023: Månedens bilde i desember

Månedens bilde i desember er kåret i prosjektet Riis-prisen 2023. Bildet er laget av Dagny Flakne (18) i Melhus.

 

"Bestemor" er tittelen på bildet, som er laget av ei jente med lang fartstid på Kulturskolen i Melhus i Trøndelag. Dagny begynte der som tiåring.

 

– Jeg liker å arbeide med ulike teknikker, i det siste har jeg jobbet mest med kulltegning, oljemaling og trearbeid. Dette maleriet malte jeg som en julegave til bestemora mi. Det er et portrett av henne der hun er ute i hagen og lukter på blomster. Jeg laget portretter av flere i familien for å gi dem julegaver, forteller Dagny.

 

Som kulturskoleelev arbeider Dagny ofte veldig selvstendig og har ofte en plan for hvilken teknikk og motiv hun ønsker å arbeide med. Hun liker å veksle mellom teknikker og motivene er ofte portretter, dyr og landskap. Dagny er opptatt av det figurative, men gjerne på en eksperimenterende måte. For eksempel malte hun en mann og en geit i et ørkenlandskap med et uttrykk som likna et ikonmaleri.

 

Fagjuryens uttalelse

 

"Uttrykket i portrettet hvor Dagny har malt sin bestemor, har flere fascinerende elementer. Hennes kunstneriske uttrykk er lekende og organisk, uten bestemte detaljer. Men hun klarer å jobbe fram et varmt uttrykk som fanger ydmykhet og glede. Hun har evnen til spille på lag med overflatene i materialet, og hun benytter overflatene som en del av det maleriske. Et flott kunstnerisk bidrag."

 

Nasjonal synliggjøring

 

Riis-prisen 2023 er en nasjonal synliggjøring av bildekunst laget av ungdom i alderen 13–18 år. Tolv kunstnere får sine arbeider utstilt i Trondheim i desember 2023. For tre av disse tolv kunstnerne, venter det en ny utstilling samt oppfølging av en profesjonell, profilert kunstner i 2024.

 

Norsk kulturskoleråd har med seg konsernet Andr. L. Riis som samarbeidspartner i et prosjekt der alle landets kommunale kulturskoler ble invitert til å delta.

 

Nasjonal utstilling og tre prisvinnere

 

Den første i hver måned i 2023 er ett utvalgt bilde offentliggjort her på kulturskoleradet.no samt på flere steder i samarbeidspartnernes kommunikasjonskanaler på nett og i sosiale medier.

 

Disse tolv bildene blir så med på en nasjonal utstilling, som finner sted i Trondheim i desember 2023. Blant de tolv kunstnerne som kvalifiserer seg til deltakelse på den utstillinga, vil det ved utstillingsåpninga bli offentliggjort tre prisvinnere (første-, andre- og tredjepris). Disse utvelges av en fagjury med høy kunstfaglig kompetanse.

 

Disse tre ungdommene får muligheten til å stille ut flere arbeider på en ny utstilling i Trondheim våren 2024, og de vil i den anledning få 15 000 kroner hver i materialstøtte. Videre vil de bli fulgt opp av Kjell Erik Killi-Olsen.

 

Nytt innhold – ny form

 

Riis-prisen 2023 – visuell kunst i kulturskolen, er en videreføring av Riis-prisen 2022 der låtskriving og visuell kunst sto i sentrum. Intensjonen med videreføringen av Riis-prisen er å fremme faget visuell kunst i kulturskolen, og tilrettelegge for en nasjonal synliggjøring av mangfoldige uttrykksformer og teknikker innen todimensjonale elevarbeid i sjangerne maleri, tegning, foto og grafikk.

 

Et essensielt mål for prosjektarrangørene er å skape gode ytringsarenaer for kulturdeltaking med og for ungdom innen visuell kunst i alderen 1318 år.

 

Til Riis-prisen 2023s egen nettside

 

> Les også: Riis-prisen 2023: Månedenes bilder på utstilling

Les flere nyheter!