Nasjonalt dialogseminar: Kunst og kultur viktig for barn og unges læring og oppvekst

PC-skjerm med tekst om seminaret på.
04.05.2025 Egil Hofsli (tekst og kollasj) Unsplash (foto)
Del på:

Nasjonalt dialogseminar: Kunst og kultur viktig for barn og unges læring og oppvekst

Hvordan bygger vi laget rundt barnet og hva kan kunst og kultur bidra med? Det er sentrale spørsmål på Nasjonalt dialogseminar 2025 som arrangeres mandag 5. mai. Arrangører er Kulturskolerådet, Kulturtanken, KS og Utdanningsdirektoratet.

 

På dialogseminar blir det også offisiell lansering av den nye rammeplan for kulturskolen. Mer om denne lanseringa i egen artikkel på kulturskoleradet.no.

 

Målgruppa for seminaret er kulturskoleledere, ledere i grunnskole, kommunalsjefer og virksomhetsledere innen oppvekst- og kultursektor, utdanningssektoren for kultur og skole og nasjonale organisasjoner på kulturfeltet og innen frivillighet. 

 

> Program for dialogseminaret

> Forberedelse for deg som skal delta

> Nettside for Nasjonalt dialogseminar

 

Blant konferanseinnslagene er bidrag fra kommunene Larvik, Osterøy, Skjåk og Vestre Toten. Disse skal blant annet viser fram relevante eksempler på velfungerende, kommunale tjenester og samarbeid for barn og unge der kulturskolen har en viktig rolle.

 

Videre blir det gruppearbeid, i to omganger, der dialogen foregår fysisk lokalt der dette er ønskelig og forberedt. Øvrige deltakere får plass i digital dialog (på Zoom).

 

Konferansens avsluttende del er en panelsamtale, om kunsten og kulturens plass i oppvekstfeltet. Her vil direktører fra de fire arrangørene samtale om nettseminarets tematikk. Her medvirker Kristin Holm Jensen, avdelingsdirektør, Oppvekst, kultur og utdanning, KS, Morten Rosenkvist, direktør, Utdanningsdirektoratet, Morten Christiansen, direktør, Kulturskolerådet, og Matias Hilmar Iversen, direktør, Kulturtanken.

 

Følger opp fjorårets dialogseminar

 

Nettseminaret er en oppfølging av fjorårets Nasjonale dialogseminar. Inngangen til seminaret er arbeidet med Fremtidens kulturskole og oppfølging av tiltak og intensjoner knyttet til oppfølgingen av Meld. St. 18 (2020–2021), Oppleve, skape, dele – Kunst og kultur for, med og av barn og unge

 

Meld. St. 34 (2023–2024), En mer praktisk skole, og den nye rammeplanen for kulturskolen, Kulturskole for alle, vil også være med og ramme inn seminaret.

 

Tidspunkt og organisering

 

Nasjonalt dialogseminar 2025 arrangeres mandag 5. mai kl. 10.00–14.30. Det blir en 45 minutters (lunsj)pause i programmet, kl. 11.4512.30. 

 

Dialogseminaret er i utgangspunktet nettbasert. Alle innledninger, presentasjoner og programledelse skjer via skjerm. Det er likevel mulig at det rigges for fysisk lokal dialog – i kommuner, fylker og regioner.

 

Dialogseminarets hensikt 

 

Arrangørene håper at seminaret – gjennom dialog og presentasjoner – skal 

 

  • bidra til en forsterket dialog og samhandling lokalt og i regionene mellom grunnskole kulturskole og andre aktører 
  • dele erfaringer fra hvordan kulturskole, DKS, kulturlivet og utdanningssektoren kan være i dialog for å utnytte ressursene sine på best mulig måte 
  • drøfte hvilke samfunnsmål som er vesentlige og hvordan samarbeidet mellom grunnskolen og kulturskolen kan ta en aktiv rolle og være en pådriver i lokal samfunnsutvikling 
  • løfte frem styringsdokument som påvirker det lokale arbeidet. Invitere til innspill og dialog rundt dette 
  • bidra til gode dialogøkter lokalt, regionalt og digitalt

 

Kommuneinnslag – medvirkende og innhold

Kulturskolen som en av kjernetjenestene i oppvekst

 

Ved Kari Anne Skjaak, kommunalsjef i oppverkst og utdanning, Skjåk kommune.

Kulturfeltet i den tverrsektorielle samhandlingen om oppvekst i fremtidens kommune

 

Fyrverkeriet kultur i Vestre Toten kommune har følgende rolle som samfunnsaktør:

 

  • å ta et utvidet samfunnsansvar for barn og unge, slik at vi kan se drift i en større sammenheng enn de «tradisjonelle» oppgavene for hver enkelt avdeling
  • bidra til aktiv samhandling mellom tjenester i kommunen for å bidra til sosial utjevning og tidlig innsats basert på felles forståelse av utfordringsbildet 

Fra Vestre Toten deltar kommunedirektør Bjørn Fauchald, kultursjef Elisabeth Lund og kulturskolerektor Nina Nedberg. 

«Et enda større lag rundt barn og unge» 

 

Larvik kommune skal fortelle om hvordan enheter på samme lag arbeider sammen om sine elever i larvikskolen og nytten av samarbeidet.

 

Fra Larvik deltar kulturskolerektor Cecilie Lindflaten, avdelingsleder Anne Ragnhild Kjær Sti ved Fellesfunksjon skole, kultursjef Bård Jacobsen og PP-rådgiver Ann Cathrin Oxholm.

«Nevenyttig» - sammen om lokale håndverkstradisjoner

 

Kristoffer Kleiveland, leder for Ressurssenteret for kultur og språk i Osterøy kommune, holder et innlegg om lokal samhandling knyttet til lokale håndverkstradisjoner. 

 

 «Nevenyttig» handler om valgfag i tradisjonshandverk. Hovedmålet er å gi grunnleggende god kunnskap i bruk av tradisjonelle håndverktøy, lage gjenstandar med bruksverdi, og skape et miljø og interesse for faget blant ungdom. 

 

Arrangørene 

Kulturskolerådet 

Interesse- og utviklingsorganisasjon som arbeider for å fremme kvalitet i opplæringen innen kunst og kultur for barn, unge og voksne med utgangspunkt i de kommunale kulturskolene. Kulturskolerådet bidrar i denne sammenhengen som utviklingspartner for kommunene i arbeidet med å finne gode og fremtidsrettede løsninger for sin kommunale kulturskole og til at kommunene når sine bilder av Fremtidens kulturskole. 

KS 

KS’ rolle i samarbeidet vil være å løfte frem kommunesektorens perspektiv og behov i utviklingen og kvalitetssikringen av kulturskolene. Kommunesektorens behov for lokal tilpasning til ulike behov og prioriteringer er sentralt.  KS vil også legge vekt på å bidra til helhet og sammenheng i oppvekstsektoren, hvor de ulike aktørene utfyller og forsterker hverandre – i møtet mellom utdanning og kultur og gjennom gode sammenhenger mellom forvaltningsnivåene.  

Utdanningsdirektoratet 

Utdanningsdirektoratets rolle i samarbeidet vil være knyttet til å integrere kulturskolene i de virkemidlene de har, som for eksempel å spre kunnskap, informasjon og veiledning og synliggjøre helhet og sammenheng og relevans mellom rammeplan for barnehage, SFO, læreplanverket i grunnopplæringen, kulturskolene og DKS.  

Kulturtanken 

Kulturtanken er statens forvaltningsorgan på området barne- og ungdomskultur. Vi gir råd til myndighetene, samordner innsats og samarbeider med aktører på feltet. Vi utvikler kunnskap og forvalter virkemidler for å styrke kunst- og kulturtilbudet til barn og unge.  

Kulturtanken sin rolle i samarbeidet vil være å løfte Den kulturelle skolesekken som lar alle skoleelever i Norge få oppleve profesjonell kunst og kultur i skolen. Vi ønsker å synliggjøre ordningens sammenheng med læreplanverket og dens verdi som en alternativ læringsarena. Det er også viktig for oss å bidra i det tverrsektorielle samarbeidet mellom de ulike aktørene i oppvekstfeltet.  

Les flere nyheter!