Riis-prisen 2022: – Innovativt, lærerikt og spennende

10.08.2022 Egil Hofsli (tekst og foto)
Del på:

Riis-prisen 2022: – Innovativt, lærerikt og spennende

TRONDHEIM: Gjennom det innovative prosjektet Riis-prisen 2022 har 21 ungdommer skapt spennende tverrfaglig kunst, med veiledning og faglig påfyll fra mentorer og prosessveileder.

 

Siste samling ble avslutta med framføring og framvisning av gruppearbeid, og de to beste gruppene er klare for finaleinnsats, når det blir Riis-prisutdeling 16. september. Mer om hvem disse er lengre nede i artikkelen.

 

– Dette har vært skikkelig bra, det er flott at noen arrangerer noe slikt for ungdom, sier deltakerne Anders Strugstad Køhl fra Steinkjer og August Iversen fra Verdal, som begge synes prosjektet har vært spennende og utviklende  og innovativt. – Utbyttet er stort, sier de begge.

 

Deltakerne i prosjektet Riis-prisen 2022 20 har vært samlet to ganger i år, begge gangene i Trondheim. Første samling fant sted i april, andre samling denne uka. Ungdommer har fått utviklende, spennende møter med sine mentorer, artistene Tora Dahle Aagård og Torstein Flakne samt bildekunstner Oda Victoria Reitan. Og gruppevis har de jobba kreativt i et krysningspunkt mellom låtskriving og visuell kunst.

 

I tillegg til at ungdommene har fått mye faglig påfyll og spennende, utviklende møter med både sine mentorer og de andre deltakerne, så ligger det attpåtil 80 000 kroner i en prispott som prosjektdeltakerne er med og kjempe om.

 

Begge samlingene ble gjennomført i lokaler Trondheim kulturskole har lånt ut.

 

Nyskapende og tverrfaglig

 

Riis-prisen 2022 er et nyskapende, tverrfaglig prosjekt for kreativ ungdom, som Norsk kulturskoleråd og konsernet Andr. L. Riis inviterer ungdom i alderen 15–18 år med på.

 

Norsk kulturskoleråds nye samarbeidspartner er mest kjent som eier av Riis Bilglass, landets største bilglasskjede. Andr. L. Riis ser verdien i å sponse kulturrelaterte prosjekt, arrangement o.l og har også tidligere bidratt med økonomisk støtte på ulike kulturelle arenaer. I 2022 er det altså Riis-prisen som gjelder.

 

21 ungdommer fra åtte fylker

 

De 21 prosjektdeltakende ungdommene kommer fra 19 kommuner i åtte fylker, og her er de utvalgte (sortert alfabetisk på etternavn):

 

 • Henrik Løvø Aune, Selbu, Trøndelag
 • Ruxandra Oana Barbu Boteanu, Hole, Viken
 • Elena Sofia Eriksen, Lillestrøm, Viken
 • Torhild Ruud Haltbakk, Aure, Møre og Romsdal
 • Lana Hansen, Kristiansund, Møre og Romsdal
 • Amelia Hoff, Lillehammer, Innlandet
 • Noria Hovden, Sør-Varanger, Troms og Finnmark
 • August Iversen, Verdal, Trøndelag
 • Alexandra Jones, Bodø, Nordland
 • Isabel Mjelde Karlsen, Gildeskål, Nordland
 • Anders Strugstad Køhl, Steinkjer, Trøndelag
 • Alba Agerup Lein, Trondheim, Trøndelag
 • Mari Ferkingstad Liknes, Karmøy, Rogaland 
 • Runar Chang Nordgård, Stjørdal, Trøndelag
 • Mari Tendenes Ruud, Gjesdal, Rogaland
 • Jon Sandvik, Vinje, Vestfold og Telemark
 • Malin Stokka, Stavanger, Rogaland
 • Anna Krog Strengen, Indre Østfold, Viken
 • Marion Zerlina Totsaas, Inderøy, Trøndelag
 • Ask Kornelius Aagaard, Malvik, Trøndelag
 • Mark Rie Aagaard, Malvik, Trøndelag

Merk: Tre av deltakerne fikk ikke anledning til å delta på den siste samlinga, og deltok følgelig heller ikke da gruppene framførte og framviste sitt gruppearbeid.

 

Skaper i grupper

 

I prosjektet har deltakerne deltatt i kreative prosesser, der de gruppevis har jobba fram mot et ferdig produkt som kombinerer låtskriving med et visuelt uttrykk.

 

Innen visuell kunst har det blitt benyttes ulike teknikker og uttrykk, og sangene som er skapt, er også innen ulike sjangre.

 

I den kunstneriske prosessen har de utvalgte deltakerne fått ekstra oppfølging av mentorer innen musikk- og visuelle kunstfag-feltet. De tre mentorene har vært

 

Torstein Flakne

 

Flakne er gitarist, låtskriver og sanger, og godt kjent som medlem i bandene The Kids og Stage Dolls. Flakne har en allsidig karriere bak seg som låtskriver og har skrevet låter for en rekke andre artister. Han har laget supportersanger som «Alt For Norge» (for det norske herrelandslaget i fotball) samt et knippe tilsvarende sanger for fotballklubben Rosenborg – sammen med Dag Ingebrigtsen.

 

Oda Victoria Reitan

 

Reitan er bildekunstner og frilanskunstskribent. Hun har en master i kunsthistorie og visuelle studier, en bachelor i kunsthistorie og en bachelor i kunst og kunstformidling. Reitan har hatt en rekke utstillinger rundt om i Norge samt i New York.

 

Tora Dahle Aagård

 

Dahle Aagård er gitarist, låtskriver og sanger i bandet TORA. Hun gjør seg bemerket som artist og gitarist, og imponerer med sin musikalitet – som preges av mye energi og lekenhet. TORA har blitt en livefavoritt hos mange. Bandets andre album, «Girls» (2020), ga dem en spellemannsprisnominasjon i klassen blues.

 

Prosessveileder: Andreas Brännlund

 

I tillegg til mentorene har kunstneren Andreas Brännlund vært en viktig person i prosjektet – som prosessveileder. Svenske Brännlund har i mange år jobbet med kunstneriske prosjekt der ulike kunstutrykk møtes og finner et felles kunstnerisk språk og resultat. Brännlund er også regissør, kunsthistoriker og samtidskunstner.

 

To samlinger  og finaledeltakalse for ...

 

Prosjektet rommet to obligatoriske samlinger. Begge arrangert i Trondheim, henholdsvis i april og august. Deltakerne betalte 400 kroner i egenandel, utover det dekket arrangørene alle utgifter til reise, opphold og verksted.

 

De deltakende ungdommene var altså også med og kjempa om gjeve priser. Riis-prisen 2022 har en pott på 80 000 kroner, og etter å ha hørt og sett hva ungdommene har skapt, bestemte juryen følgende:

 

Gruppene The A-Team og Kæpputsjino skal til finalen i Riis-prisen 2022, som finner sted 16. september, når Andr. L. Riis markerer sitt 150-årsjubileum. Der konkurrerer de om hvem som skal kapre det største premiebeløpet, og hvem som må "nøye seg med" den nest største.

 

Så mener juryen at også de øvrige deltakende gruppene, Hokus Kokus og Pendleran, har levert flotte prestasjoner og fortjener belønning, og har bestemt at disse gruppene får 10 000 kroner hver.

 

Juryen besto av konsernsjef Frithjof Riis (Andr. L. Riis), rådgiver Bente Smaavik-Borge (Norsk kulturskoleråd) og bildekunstner Oda Victoria Reitan.

Les flere nyheter!