Podkastjubileum: Hundre ganger Heia Kulturskolen!

18.10.2023 Egil Hofsli (tekst) Privat (foto)
Del på:

Podkastjubileum: Hundre ganger Heia Kulturskolen!

Podkasten «Heia Kulturskolen!» er i jubileumsmodus, for i natt – torsdag 19. oktober – ble episode nummer 100 lagt ut på nettet. Og duoen bak podkasten har ikke tenkt å slutte å heie på kulturskolen og fokusere kulturskolensaken. – Kanskje går vi for 1000 episoder!

 

Det sier Morten Hagevik, til daglig rektor ved Porsgrunn kulturskole, som sammen med Marianne Bjørnsdatter Gärtner Ous, til daglig rektor ved Holmestrand kulturskole, er podkastens eiere, drivere og redaksjon – som de styrer med «på privaten». – Vi har vel begge ganske innholdsrike arbeidsdager, men finner tid til denne podkasten fordi det føles så meningsfullt og er morsomt, sier Morten Hagevik.

 

At de to utnytter døgnet godt, vitner tidspunktet for ferdigstillelse for podkastepisodene – som går «på lufta» torsdager – om: Det studioarbeidet gjøres i vinterhagen hjemme hos Marianne, enten tirsdag eller onsdag kl. 07.15.

 

I jubileumsepisoden – som varer en hel time (normalt nøyer de seg med en halvtime) ser podkastduoen både bakover og framover. Det er tilbakeblikk på høydepunkt o.l. til nå. Så ser de også mot framtida, med utgangspunkt i aktuell kulturskolerelatert forskning og med professor Elin Angelo som intervjuobjekt.

 

Her kan du høre dagens jubileumsepisode av «Heia kulturskolen! – og 99 episoder til

 

Første sending av «Heia Kulturskolen!» ble publisert 3. februar 2021. Nå er det sjette sesong, og de to synes det fortsatt er givende å vise fram det de omtaler som «den mangfoldige aktiviteten i kulturskolen» samt snakke med kulturskolefolk, administratorer og politikere – og fokusere aktuelle (kulturskole)saker. De ønsker å gjøre profesjonelt redaksjonelt arbeid, men de tillater seg «å krydre» med personlige meninger og (nesten) alltid med godt humør, ifølge dem selv.

 

Ideen om å skape en slik podkast oppsto i Mortens hode i romjula i 2020 – under koronapandemien. Han kjente for å skape noe nytt og kulturskolerelatert i ei utfordrende tid for mange også innen kulturskolefeltet. – Jeg kunne ikke lage noe sånt alene, så jeg ringte Marianne, sier Morten.

 

– Enorm velvilje

 

– Og jeg tenkte ikke spesielt mange sekundene før jeg sa ja, sier Marianne, som i likhet med Morten finner stor glede i podkastarbeidet. – Spesielt stas synes jeg det er når tema vi har hatt i sendingene, fører til at intervjuobjekter blir kontakta av andre som vil lære og høre mer, sier Marianne.

 

Begge gleder seg over hvor godt de har blitt mottatt av alle dem de har ønsket å intervju i podkasten. – Vi har opplevd en enorm velvilje, ingen sier nei til å delta, men noen kan selvsagt ikke delta fordi det skorter på tid o.l., sier Morten.

 

Gjester fra over 30 kulturskoler

 

I løpet av de hundre første episodene har «Heia Kulturskolen!» hatt med aktuelle gjester fra mer enn 30 kommunale kulturskoler fra mange kanter av landet.

 

– I tillegg har vi hatt spennende deltakere, som kulturminister, statssekretær, representanter fra UH-sektoren, lokal- og regionpolitikere, KS, Norges musikkhøgskole, forskere m.m. Vi har også naturlig nok hatt flere intervjuer/samtaler med representanter fra Norsk kulturskoleråd, både fra administrasjon og politisk hold, forteller Morten Hagevik.

 

Podkasten har også hatt to livesendinger med publikum i salen, tre livesendinger på samlinger i Norsk kulturskoleråd-regi, reportasjer fra kulturskolene i Kristiansand, Skien og Lier samt fra Arendalsuka.

 

Ønsker flere tips og mer respons

 

Marianne og Morten er klar for episode 101, 102, 103 osv., og har en del gode ideer om hva disse skal fylles med. Men de hører også gjerne fra kulturskoleansatte og andre kulturskoleentusiaster.

 

– Vi vil veldig gjerne ha flere tips om hva som kan være egnet podkastinnhold. Og fortsatt er det mange som ikke vet om oss, så det er supert om alle som kjenner oss blir med og sprer budskapet om «Heia Kulturskolen!» og hva den er, avslutter Morten Hagevik og Marianne Bjørnsdatter Gärtner Ous.

Les flere nyheter!