Riis-prisen 2023: Månedens bilde i oktober

01.10.2023 Egil Hofsli (tekst) Emma Sofie Tuv (kunst)
Del på:

Riis-prisen 2023: Månedens bilde i oktober

MO I RANA: Månedens bilde i oktober er kåret i prosjektet Riis-prisen 2023. Bildet er laget av Emma Sofie Tuv i Rana.

 

Emma (16) får undervisning i visuell kunst på Rana kulturskole, der hun har Yvonne Rusten som lærer.

 

– Jeg har alltid elsket å være kreativ. Kunst er noe jeg har vært opptatt av så lenge jeg kan huske. Det er så utrolig gøy å kunne se ideer bli til virkelighet, bare ved egne ferdigheter. Nå har jeg gått på kulturskolen i omtrent seks år, og håper å kunne fortsette her lenge, sier Emma, og forteller så dette om vinnerbildet sitt:

 

– Bildet er en gjenskapelse av en selfie jeg og min beste venninne tok i et speil på en halloweenfest. Det er det fineste bildet vi har av oss to, og derfor bestemte jeg meg for å male det. Prosessen var svært gøy, siden det er et av mine første helt egne malerier og jeg fikk friheten til å både endre og legge til detaljer, sier Emma.

 

Beskrivelsen av oppgaven

 

På Rana kulturskole har elevene veldig stor påvirkning på hva de skal male. Fra tidlig alder lærer de å velge og ta konsekvensen av sine valg. Når de velger selv er de mye mer villige til å stå i lange prosesser, enn når de blir pålagt oppgaver. I begynnelsen kopierer de gjerne andre kunstnere, for så å gå over til egne bilder av kjæledyr, familie og ting som er viktige for dem. I Emmas tilfelle, er det hennes relasjon til sin beste venninne, som er viktig.

 

Når elevene er kommet så langt som henne styrer de hele prosessen selv. Jeg er bare innom og kaster et blikk på det de holder på med. De trenger som regel ikke veiledning eller tips før helt i sluttfinishen. I dette tilfellet har Emma gjort alt selv og tatt alle valg og utførelser selv.

 

Min oppgave som pedagog er å gi dem rom til å skape, ta valg, stole på seg selv, hjelpe dem å nå sine mål samt sørge for at de gjør maksimalt ut av oppgaven de har valgt. De lærer at ting tar den tiden det tar. Om det tar halve skoleåret, er det greit. Det de lærer på det ene maleriet tar de med seg på neste maleri så det blir mer og mer forståelse og effektivitet i måten de arbeider på. De lærer å jobbe så lenge som kreves for å få ønsket resultat.

 

Fagjuryens uttalelse:

 

"Maleriet til Emma klarer å skape en fin atmosfære. Det imponerer med sin naturalistiske stil. Vi ser at Emma har stor forståelse for maling. Gjenskapelse av harde og myke materialer, som flisene på veggen og ornamentikk på klær og smykke, er mesterlig gjort. Motivet viser personer som ser ut til å ha god personlighet og som har vennlige ansiktsuttrykk. Hun skaper en god kontrast mellom figurene og resten av materialelementene i rommet. Lys og skygge harmoniserer også fint. Et flott kunststykke."

 

Nasjonal synliggjøring

 

Riis-prisen 2023 er en nasjonal synliggjøring av bildekunst laget av ungdom i alderen 13–18 år. Tolv kunstnere får sine arbeider utstilt i Trondheim i desember 2023.

 

For tre av kunstnerne som får ett av sine arbeider kåret til Månedens bilde i 2023, venter det en ny utstilling samt oppfølging av en profesjonell, profilert kunstner i 2024.

 

Norsk kulturskoleråd har med seg konsernet Andr. L. Riis som samarbeidspartner i et prosjekt der alle landets kommunale kulturskoler inviteres til å delta. Disse oppfordres til å sende inn elevkunst som blir med i konkurransen om å bli ett av de tolv utvalgte månedens bilder i 2023.

 

Invitasjonen til å delta i prosjektet Riis-prisen 2023 sendt alle landets kommunale kulturskoler. Fabiola Charry, rådgiver i Norsk kulturskoleråd og prosjektleder for Riis-prisen 2023. Med seg i prosjektledelsen har Fabiola Charry et team av andre rådgivere i Kulturskolerådet. Charry gjør oppmerksom på følgende regler o.l. (se også invitasjonsflyeren):

 

  • Kulturskoler som har fått et elevarbeid utvalgt som Månedens bilde, kan ikke vinne én gang til.
  • Kulturskolene kan levere så mange konkurransebidrag en ønsker til hver delkonkurranse. Om en ønsker å konkurrere med samme elevarbeid flere ganger, må en sende inn bidraget på nytt til hver Månedens bilde-konkurranse, innen fristen som er den 20. i måneden forut.
  • Bidragene må være selvskapende eller gjenskapende motiv i forbindelse med oppgaver.
  • Elevarbeidene (altså originalarbeidene) som leveres som konkurransebidrag må være disponible for å bli sendt til utstillinga i Trondheim, i desember 2023.
  • Ikke glem å markere JPG-fil med fullt navn og alder til elevene.

Nasjonal utstilling og tre prisvinnere

 

Den første i hver måned i 2023 offentliggjøres ett utvalgt bilde her på kulturskoleradet.no samt på flere steder i samarbeidspartnernes kommunikasjonskanaler på nett og i sosiale medier.

 

Disse tolv bildene blir så med på en nasjonal utstilling, som finner sted i Trondheim i desember 2023. Blant de tolv kunstnerne som kvalifiserer seg til deltakelse på den utstillinga, vil det ved utstillingsåpninga bli offentliggjort tre prisvinnere (første-, andre- og tredjepris). Disse utvelges av en fagjury med høy kunstfaglig kompetanse.

 

Disse tre ungdommene får muligheten til å stille ut flere arbeider på en ny utstilling i Trondheim våren 2024, og de vil i den anledning få 15 000 kroner hver i materialstøtte. Videre vil de bli fulgt opp av Kjell Erik Killi-Olsen.

 

Nytt innhold – ny form

 

Riis-prisen 2023 – visuell kunst i kulturskolen, er en videreføring av Riis-prisen 2022 der låtskriving og visuell kunst sto i sentrum. Intensjonen med videreføringen av Riis-prisen er å fremme faget visuell kunst i kulturskolen, og tilrettelegge for en nasjonal synliggjøring av mangfoldige uttrykksformer og teknikker innen todimensjonale elevarbeid i sjangerne maleri, tegning, foto og grafikk.

 

Et essensielt mål for prosjektarrangørene er å skape gode ytringsarenaer for kulturdeltaking med og for ungdom innen visuell kunst i alderen 13 til 18 år.

 

> Se kriterier for deltakelse og annen informasjon i invitasjonen

 

Til Riis-prisen 2023 egen nettside

Les flere nyheter!