Norsk Umoja-ensemble snart klart for Afrika

img_482.jpg
NORSK TROPP: Årets norske Umoja-ensemble fra Hordaland er straks klar for avgang til Afrika. (Foto: privat)
09.10.2012 Egil Hofsli (tekst)
Del på:

Norsk Umoja-ensemble snart klart for Afrika

LONEVÅG: Årets norske Umoja-ensemble er snart klart for kulturell innsats og kulturelle opplevelser i Afrika. Men først skal det vise sine kunster på hjemmebane.

 

Og siden ensemblet i år består av hordalendinger blir hjemmebanen Osterøy kulturhus. Der blir det to forestillinger søndag 14. oktober, kl. 16.00 og 18.00.

 

Umoja - The Cultural Flying Carpet - er et kulturutvekslingsprogram i regi av Norsk kulturskoleråd som så dagens lys i 2002. Ideen var at unge norske talenter innen musikk, dans og annen scenekunst skulle møte likesinnete fra land i Afrika for å arbeide saman med disse, utveksle ideer og erfaringer, og til slutt lage en forestilling sammen. Ti år senere har godt over tusen ungdommer fra til sammen ni land tatt del i programmet.

 

Mer kulturforståelse - mer respekt

 

Programmet har som mål å utvikle talenter, utvikle kulturinstitusjoner, og å fremme kunst og kultur i samfunnet. Umoja har også en grunnleggende tanke om at kunst og kultur er fredsfremmende fenomener. Det å bygge verdensomspennende nettverk gjennom kulturelt samarbeid kan bryte barrierer, samt øke kulturforståelse og gjensidig respekt mellom mennesker med helt forskjellige utgangspunkt.

 

Det norske Umoja-ensemblet har i år base i Hordaland, og består av 15 musikere og dansere som ble plukket ut etter audition i vår. I slutten av oktober reiser ensemblet til Maputo i Mosambik, hvor det samme showet skal vises for flere tusen publikummere.

 

Deltakerne skal være der i to uker, hvor de i tillegg til å framføre den norske forestillingen skal lage en helt ny produksjon sammen med talenter fra Mosambik, Zimbabwe og Sør-Afrika. Avslutningsforestillingen vil bli vist på en enorm scene på Uavhengighetsplassen i Maputo i anledning byens 125-årsjubileum.

 

Salsa, jazz, klassisk ...

 

Årets norske forestilling byr på en miks av musikk og dans fra alle verdenshjørner. Fra Grieg via forrykende salsa til sløy jazz.

  

Umoja-programmet har siden starten blitt finansiert av Utenriksdepartementet og Norad og koordinert av Norsk kulturskoleråd. I år er det regionalt samarbeid med Bergen kulturskole og Norsk kulturskoleråd Hordaland.

 

Mer om Umoja på programmets hjemmeside

 

Les flere nyheter!