Nytt senter for fortellekunst: Kulturskolerådet ser samarbeidsmuligheter

2020 Senteråpning 16.8.JPG
ØNSKER SAMARBEID: Nils R. Sandal, styreleder i Norsk kulturskoleråd overrakte gave til Trude Høgseth Felde, styreleder i Jakob Sande-selskapet, og uttrykte et ønske om samarbeid mellom kulturskoleråd og Jakob Sande – senter for forteljekunst. (Foto: privat)
16.08.2020 Egil Hofsli (tekst)
Del på:

Nytt senter for fortellekunst: Kulturskolerådet ser samarbeidsmuligheter

DALE: Jakob Sande – senter for forteljekunst åpnet sist lørdag, med Norsk kulturskoleråd til stede og med forventning om at senter og kulturskoleråd også sammen kan få til bra ting for barn og ungdom.

 

Samarbeid om etablering av fortelleteater for barn og unge samt et programfag i skapende skriving på videregående skole, er to mulige satsinger Norsk kulturskoleråd ser at det nye senteret og kulturskolerådet kanskje kan forene krefter i.

 

Norsk kulturskoleråd var representert ved senteråpninga i Fjaler lørdag 15. august. Styreleder Nils R. Sandal holdt en hilsningstale og overrakte gave. Gaven var en rododendronbusk, som symboliserte at samarbeidet mellom senter og kulturskoleråd kan få gode røtter og vokse seg stort og sterkt. Norsk kulturskoleråd var representert også ved rådgiverne Kristin Geiring og Ole Jakob Nedrebø.

 

Jakob Sande – Senter for forteljekunst skal forske i og formidle Jakob Sandes dikting, nynorsk språk og kultur, og det skal være et sted som får fram mangfold av fortellinger og nye stemmer. Senteret for forteljekunst er støtta av Kulturdepartementet, Fjaler kommune, Vestland fylke, Sparebankstiftinga i Fjaler.

 

Jakob Sande-fakta

 

Jakob Sande (1906–1967) ble født i Dale og utdannet seg til lektor med hovedfag i norsk. Han prøvde seg også i en kort periode som sjømann. Men det er som forfatter han ble kjent, selv om han først fire år før sin død bestemte seg for å satse hundre prosent på diktning. Mens han levde ble det utgitt ti diktsamlinger og tre novellesamlinger i Sandes navn.

 

Diktningen spinner rundt tema som vestlandsnatur, sjømannsliv, bygdeliv, sosiale spørsmål samt klassiske tema som kjærligheten og døden. Diktene veksler fra grotesk humor, som i «Kallen og katten» og «Likfunn», til sentimentale og følelsesladde dikt som «Fløytelåt» og «Vesle Daniel». Mange av Sandes dikt er tonesatt og har blitt populære viser. Jakob Sande er også representert i salmebøker, med «Det lyser i stille grender» som hans mest kjente «salmetekst». (kilder: Wikipedia og jakobsande.no)

 

Mer om både senteret og forfatteren Jakob Sande på nettstedet jakobsande.no her

Les flere nyheter!