Bodø2024: Kulturskolen og Kulturskolerådet med

03.02.2023 Egil Hofsli (tekst) Mediastorm.no/Sjabretje (foto)
Del på:

Bodø2024: Kulturskolen og Kulturskolerådet med

BODØ: Norsk kulturskoleråd er samarbeidspartner med Bodø2024, som er ett års synliggjøring av alt som skjer i byen som er europeisk kulturhovedstad neste år. Kulturskolerådet har både konferanse om kultur i småsamfunn og verkstedkurs i fortellerkunst for barn og unge å by på i Bodø. I tillegg arrangerer Kulturskolerådet landsting i Bodø neste år.

 

«Norsk kulturskoleråd er med Bodø2024 fordi det blir et fantastisk møtested for kultur», skrives det i informasjonen Norsk kulturskoleråd har oversendt Bodø2024 i forbindelse med programslippet som skjer kl. 17.00 i dag, fredag 3. februar, nøyaktig ett år før åpningsseremonien for kulturhovedstadsåret finner sted. 

 

Bodø2024 er det største kulturprosjektet i Norge på over ti år, og det største i Nord-Norge noensinne. Europeisk kulturhovedstad ble etablert i 1985 etter et initiativ fra den greske kulturministeren Melina Mercouri på et møte blant EUs kulturministre. Formålet med europeisk kulturhovedstad skal være å bringe Europas befolkning sammen – med kultur som virkemiddel.

 

> Bodø24s nettsted bodo2024.no

 

De nordligste delene av Norge har alltid vært et flerkulturelt og flerspråklig område. Norsk kulturskoleråd vil benytte det at Bodø er europeisk kulturhovedstad til å løfte fram barne- og ungdomskulturen i det nordlige sirkumpolære området. Alt fra øyene i vest til innlandet i Sápmi til småkommunene i Nordland.

 

«Vi vil med våre arrangement skape et møtested for lokalkulturen», skriver Norsk kulturskoleråd.

 

Konferansen 16.–17. oktober 2024

 

Norsk kulturskoleråd skal arrangere en konferanse som ser på hvordan fortellinger og kulturutøvelse er med på å skape mening og sammenheng for hele samfunnet – fra skole til næringsliv.

 

«Vi vil undersøke hvordan kultur skapes mellom mennesker i samfunn uten sterke institusjoner og i samfunn hvor kulturkompetansen er overført fra generasjon til generasjon. Vi skal snakke om en kulturimpuls som kommer innenfra, og ikke nødvendigvis fra nasjonale institusjoner. Her er det etter hvert bare å melde seg på for inspirasjon og erfaringsutveksling», skriver Norsk kulturskoleråd.

 

Verkstedkurs 16.–17. oktober 2024

 

Parallelt med konferansen skal Norsk kulturskoleråd også arrangere et verkstedkurs med barn og unge som målgruppe. Her tenker Kulturskolerådet å invitere med fire–fem kulturskoler fra ulike mindre kommuner i nord, slik at barn og unge kan arbeide og lære på tvers av språk og kultur.

 

Utgangspunktet skal være lokale fortellinger og myter eller barns egne virkelighetsberetninger, som deles og som danner utgangspunkt for å forme det musisk og scenisk. I tillegg til å skape en god og viktig opplevelse for deltakerne, håper Kulturskolerådet også at en kan lære noe om hvordan slike møter kan skapes senere og av andre.

 

Landsting 17.–18. oktober 2024

 

Norsk kulturskoleråds landsting 2024 arrangeres i Bodø 17. og 18. oktober 2024. Landstinget er Kulturskolerådets øverste organ og avholdes hvert fjerde år.

Les flere nyheter!