Riis-prisen 2023: Her er Månedens bilde i februar

01.02.2023 Egil Hofsli (tekst) Gunnhild Sandhåland (kunst)
Del på:

Riis-prisen 2023: Her er Månedens bilde i februar

KNARVIK: Vinnerbildet i Månedens bilde februar 2023 i prosjektet Riis-prisen 2023 er kåret. Bildet er laget av Gunnhild Sandhåland fra Alver i Vestland.

 

Gunnhild er 13 år og elev ved Alver kulturskule. 

 

Gunnhild liker å eksperimentere med ulike teknikker innenfor tegning og maling. Hun tegner også digitalt.

 

– Dette verket blei til i eit prosjekt i kulturskulen der vi skulle velgje ut ein bit frå eit verk av Jane Newland og male vårt eige bilde ut frå det. Eg valde denne biten, fordi eg er veldig glad i å teikne og male mennesker. Eg har henta inspirasjon frå fantasy, sier Gunnhild.

 

Beskrivelsen av oppgaven kunstelevene ved Alver kulturskule fikk da Gunnhild malte det som er Månedens bilde februar:

 

"Oppgaven skulle hjelpe elevene til å overvinne «blank page syndrome». Elevene pleier å få denne oppgaven i hvert semester. Hver gang jobber de med en kunstners illustrasjoner for å oppdage ulike stiler, teknikker, fargepalett osv. Denne gangen fikk elevene sjansen til å utforske Jane Newlands kunst. De fikk utdelt flere reproduksjoner og skulle velge og klippe ut et lite stykke som inspirerte dem. Etterpå skulle de lime denne biten på et hvit ark, og «bygge» sitt eget bildet rundt den valgte biten."

 

Fagjuryens uttalelse

 

"Juryen ble «fanget» av bildet som de mener utstråler noe magisk og drømmende. Dette er en god komposisjon med elegant fargebruk og flotte sjatteringer. Gunnhild klarer å skape interessante overflater med fargerik tekstur, og får til gode fargekombinasjoner som harmoniserer. Hun viser fine detaljer og har laget en kreativ løsning på oppgaven."

 

Nasjonal synliggjøring

 

Riis-prisen 2023 en nasjonal synliggjøring av bildekunst laget av ungdom i alderen 13–18 år. Tolv kunstnere får sine arbeider utstilt i Trondheim i desember 2023.

 

For tre av kunstnerne som får ett av sine arbeider kåret til Månedens bilde i 2023, venter det en ny utstilling samt oppfølging av en profesjonell, profilert kunstner i 2024.

 

Norsk kulturskoleråd har med seg konsernet Andr. L. Riis som samarbeidspartner i et prosjekt der alle landets kommunale kulturskoler inviteres til å delta. Disse oppfordres til å sende inn elevkunst som blir med i konkurransen om å bli ett av de tolv utvalgte månedens bilder i 2023.

 

Invitasjonen til å delta i prosjektet Riis-prisen 2023 sendt alle landets kommunale kulturskoler. Fabiola Charry, rådgiver i Norsk kulturskoleråd og prosjektleder for Riis-prisen 2023. Med seg i prosjektledelsen har Fabiola Charry et team av andre rådgivere i Kulturskolerådet. Charry gjør oppmerksom på følgende regler o.l. (se også invitasjonsflyeren):

 

  • Kulturskoler som har fått et elevarbeid utvalgt som Månedens bilde, kan ikke vinne én gang til.
  • Kulturskolene kan levere så mange konkurransebidrag en ønsker til hver delkonkurranse. Om en ønsker å konkurrere med samme elevarbeid flere ganger, må en sende inn bidraget på nytt til hver Månedens bilde-konkurranse, innen fristen som er den 20. i måneden forut.
  • Bidragene må være selvskapende eller gjenskapende motiv i forbindelse med oppgaver.
  • Elevarbeidene (altså originalarbeidene) som leveres som konkurransebidrag må være disponible for å bli sendt til utstillinga i Trondheim, i desember 2023.
  • Ikke glem å markere JPG-fil med fullt navn og alder til elevene

Nasjonal utstilling og tre prisvinnere

 

Den første i hver måned i 2023 offentliggjøres ett utvalgt bilde her på kulturskoleradet.no samt på flere steder i samarbeidspartnernes kommunikasjonskanaler på nett og i sosiale medier.

 

Disse tolv bildene blir så med på en nasjonal utstilling, som finner sted i Trondheim i desember 2023. Blant de tolv kunstnerne som kvalifiserer seg til deltakelse på den utstillinga, vil det ved utstillingsåpninga bli offentliggjort tre prisvinnere (første-, andre- og tredjepris). Disse utvelges av en fagjury med høy kunstfaglig kompetanse.

 

Disse tre ungdommene får muligheten til å stille ut flere arbeider på en ny utstilling i Trondheim våren 2024, og de vil i den anledning få 15 000 kroner hver i materialstøtte. Videre vil de bli fulgt opp av Kjell Erik Killi-Olsen.

 

Nytt innhold – ny form

 

Riis-prisen 2023 – visuell kunst i kulturskolen, er en videreføring av Riis-prisen 2022 der låtskriving og visuell kunst sto i sentrum. Intensjonen med videreføringen av Riis-prisen er å fremme faget visuell kunst i kulturskolen, og tilrettelegge for en nasjonal synliggjøring av mangfoldige uttrykksformer og teknikker innen todimensjonale elevarbeid i sjangerne maleri, tegning, foto og grafikk.

 

Et essensielt mål for prosjektarrangørene er å skape gode ytringsarenaer for kulturdeltaking med og for ungdom innen visuell kunst i alderen 13 til 18 år.

 

> Se kriterier for deltakelse og annen informasjon i invitasjonen

 

Til Riis-prisen 2023 egen nettside

Les flere nyheter!