Ambisiøst initiativ i Estland: «Et instrument for hvert barn»

2017 Estland 21.9.jpg
AMBISIØS MUSIKKSATSING: I Estland skal alle barn snart på nyte godt av en kraftig oppgradert "instrumentpark" ved både utdanningsinstitusjoner og skoler. (Foto: estonianworld.com)
21.09.2017 Egil Hofsli (tekst)
Del på:

Ambisiøst initiativ i Estland: «Et instrument for hvert barn»

TALLINN: Som en del av feiringa av Estlands hundreårsjubileum neste år, er et meget ambisiøst prosjekt satt i gang for å oppgradere landets instrumentsamlinger samt styrke musikkopplæringa.

 

Forberedelsene til hundreårsjubileet er godt i gang, og mange ulike tiltak er vedtatt og påbegynt. Disse tiltakene er som jubileumsgaver til folket, og er av svært ulik karakter. Både innbyggere, bedrifter og staten selv har kommet opp med ideer. Det viktige er at tiltakene er til nytte og glede for landets innbyggere.

 

Mer om prosjektet på estonianworld.com her

 

Prosjektet «Et instrument for hvert barn" handler ikke om å utdele billige tamburiner og triangler. Eller om å plassere gamle, slitte instrument på dørstokken til hvert hjem, i håp om at et barn vil plukke det opp og bli en supermusiker på egen hånd.

 

Tilnærmingen er mer gjennomtenkt: En gjennomgang av instrumentsamlingene ved Estlands musikkutdanningsinstitusjoner, viser at mange instrument som er i daglig bruk, er skadet pga. stor slitasje.

 

Dette har betydning for barns motivasjon til å lære et instrument. I de verste tilfellene har dårlig økonomi gjort at skoler ikke har kunnet tilby instrumentopplæring i det hele tatt, tross at mange studentene har ivret etter å få slik opplæring.

 

I løpet av fire år vil dette prosjektet medføre en særdeles omfattende oppgradering av utdanningsinstitusjonenes instrumentsamlinger. Dette arbeidet drives av drømmen om at hvert barn i Estland skal ha tilgang til det instrument de helst vil lære.

 

Prosjektet har plass i det såkalte «Estland 100»-programmet.

 

Siden lanseringen i 2015 har prosjektet allerede gitt støtt til kjøp av 994 instrument som er fordelt på over 100 institusjoner. Før prosjektet er gjennomført skal den estiske regjeringen bruke 1,3 millioner euro til instrumentkjøp.

 

Prosjektet har et enkelt oppdrag: Å oppmuntre flere barn til å spille samt finne glede i musikkinstrumenter. Estlendingene har fundert prosjektet i vitenskapelig forskning som viser at det å spille musikk kan gi stor innvirkning på barn og unges utvikling.

 

Estland deltar for øvrig med en delegasjon på den nordisk musikk- og kulturskolekonferansen i Oslo neste uke.

Les flere nyheter!