Hordalendingene får sjansen til Umoja-deltakelse

img_380.JPG
AFRIKAOPPLEVELSER VENTER: Spennende kulturelle opplevelser i Afrika venter ungdom fra Hordaland.
21.02.2012 Egil Hofsli (tekst) Lena Lahti (foto)
Del på:

Hordalendingene får sjansen til Umoja-deltakelse

BERGEN: Det internasjonale kultur-, freds- og utviklingsprosjektet Umoja er inne i sin tiende sesong. Og igjen får norske ungdommer sjansen til spennende møter med afrikansk kultur og afrikanske jevnalderende.

 

Denne gang er det ungdom fra Hordaland som Norsk kulturskoleråd gir sjansen til å bli med i et spesiell Umoja-ensemble, som skal opptre både i Afrika og Norge i løpet av året. 10-15 deltakere i alderen 15-25 år skal plukkes ut etter audition i Bergen 21. og 22. april.

 

Påmeldingsfrist er 1. april.

 

I 2011 startet Umoja et nytt kapittel. Målet var å få en enda bedre spredning og regional forankring i Norge. I fjor var det ungdom fra Norsk kulturskoleråd region øst, det vil si Oslo, Akershus og Østfold som deltok i det norske Umoja-ensemblet. Nå går altså invitasjonen vestover.

 

– I løpet av de ti årene Umoja har eksistert har det vært en betydelig nivåheving på de ungdommer som deltar fra Sør-Afrika, Zimbabwe, Mosambik og Norge. Vi håper derfor kulturskolerektorene i Hordaland vil hjelpe oss med å finne deltakere som er blant de beste innen sitt kulturuttrykk ved deres skoler. Siden aldersgrensa oppad er 25 år, kan en også vurdere om tidligere elever kan være aktuelle, sier Kristin Geiring, kulturskolekonsulent i Norsk kulturskoleråd Hordaland.

 

Som deltakere ønsker Geiring seg utøvere innen både dans, musikk og sirkus. Påmelding gjøres på nettstedet bergen.kulturskole.no. Har du spørsmål før påmelding kan disse rettes til Geiring via e-post; kristin.geiring@kulturskoleradet.no.

 

– Går det som vi håper på, vil flere kommuner i regionen få besøk av Umoja-gruppa i løpet av året, sier Geiring.

 

Hun ber de som ønsker å stille på audition om å forberede et kort innslag som viser hvor gode de er. Ved selve påmeldingen er det viktig at du oppgir navn, alder, bosted, telefonnummer, lærested og litt informasjon om deg selv (hva slags kunstform du utøver, din motivasjon for å bli med o.l.).

 

Øving før sommerferien - Afrika til høsten

 

Ensemblet vil øve inn ei forestilling av cirka 45 minutters lengde. Går det som Norsk kulturskoleråd håper, vil forestillinga bli framført flere ganger i løpet av 2012; i Bergen og eventuelt andre steder i Hordaland i tillegg til Maputo i Mosambik. Forestillinga øves inn før sommerferien. Deltakerne må være tilgjengelige for prøver i dette tidsrommet.

 

Fra 31.oktober til 12.november vil ensemblet reise til Maputo. Der vil de norske ungdommene møte de nasjonale Umoja-ensemblene fra Mosambik, Zimbabwe og Sør-Afrika. Reisekostnader fra Oslo og oppholdet i Maputo dekkes i sin helhet av Umoja-programmet. Ensemblet vil framføre den innøvde forestillinga i Maputo. Under oppholdet vil deltakerne også lage en nytt internasjonal forestilling sammen med ensemblene fra de andre landene.

 

– Dette er en unik mulighet til å utvikle seg selv og sine ferdigheter, gjennom å skape og være kreativ i et internasjonalt felleskap, sier Geiring.

 

Finansiert av Utenriksdepartementet

 

Umoja Cultural Flying Carpet er et program som fremmer fred og utvikling gjennom internasjonalt felleskap og samarbeid. Det er finansiert av utenriksdepartementet, og er organisert i regi av Norsk Kulturskoleråd. I løpet av våren etableres det nasjonale Umoja-ensembler i åtte land. I tillegg til Norge, Mosambik, Sør-Afrika og Zimbabwe, vil det også bli dannet Umoja-ensembler i Uganda, Kenya, Etiopia og Tanzania.

 

Umoja arrangerer internasjonale camper hvert år, hvorav den ene går av stabelen i det sørlige Afrika, og den andre i det østlige Afrika. Mer informasjon om Umoja-programmet på nettstedene umojacfc.com og umojafestival.com.

 

Les flere nyheter!